Η ΕΕ «πάγωσε» τις περιουσίες 90 Ρώσων, ύψους 17 δισ. ευρώ

300 δις σε συναλλαγματικά αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, έχουν επίσης «παγώσει» σε δυτικές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «παγώσει» τις περιουσίες 90 Ρώσων, ύψους 17 δισεκατομμυρίων, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας ,για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Μέχρι στιγμής έχουν «παγώσει» οι περιουσίες 90 Ρώσων με περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε επτά κράτη μέλη, εκ των οποίων 2,2 δις. στη Γερμανία», δήλωσε ο  βέλγος Επίτροπος Δικαιοσύνης  σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου Funke.

>>>Δείτε ακόμη: BofA: Η ιστορία καλεί τους επενδυτές να «ποντάρουν» σε ομόλογα

Στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων, 300 δισεκατομμύρια σε συναλλαγματικά αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, έχουν επίσης «παγώσει» σε δυτικές τράπεζες.

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα δήμευσης αυτών των κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, ο Ντιντιέ Ρέιντερς τόνισε ότι εάν πρόκειται για χρήματα που κατασχέθηκαν από «εγκληματικές επιχειρήσεις», θα ήταν καταρχήν δυνατό να επενδυθούν σε ένα ταμείο αποζημιώσεων για το Κίεβο.

Ωστόσο, τα δεσμευμένα ποσά δεν είναι αρκετά για να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση, είπε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, μη αποκλείοντας πάντως τη δυνατότητα διατήρησης των 300 δισεκατομμυρίων  των συναλλαγματικών αποθεμάτων ως "ασφάλεια" έως ότου η Μόσχα συμφωνήσει να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση.

Ο Ρέιντερς δήλωσε επίσης ότι είναι «πολύ σίγουρος» ότι οι πρώτες δίκες για εγκλήματα πολέμου κατά Ρώσων πολιτών ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του έτους. Ανέφερε ότι από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό το Κίεβο να ολοκληρώσει την επικύρωση της ιδρυτικής συνθήκης του ΔΠΔ, ώστε το δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη να μπορεί να διερευνήσει «επί τόπου» όλα τα είδη εγκλημάτων πολέμου και από τα δύο αντίπαλα μέρη.

naftemporiki.gr 

 
11847