Η Fed «πυροβολεί» για τρίτη φορά τα επιτόκια

Κρίσιμες οι επόμενες κινήσεις

Δεν είναι τόσο κρίσιμο το τι κάνει η Federal Reserve, αλλά το τι λέει ότι μπορεί να κάνει στο μέλλον. Σήμερα ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και αναμένεται να προχωρήσει σε ακόμα μια αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης – θα είναι η τρίτη στη σειρά. Θα παρουσιάσει επίσης τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, την οικονομία και τον δρόμο που θα ακολουθήσει στη συνέχεια για τα επιτόκια.

Οι προβλέψεις της Fed, σημειώνει το CNBC, είναι πάντα σημαντικές, όμως αυτή τη φορά είναι ακόμα περισσότερο, γιατί οι επενδυτές προσπαθούν να μαντέψουν όσο θα αυξήσει τα επιτόκια και πόσο περιμένουν οι αξιωματούχοι ότι θα επηρεάσουν την οικονομία οι δράσεις τους.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, πριν από τρεις μήνες είχε χαρακτηρίσει μια αύξηση 75 μονάδων βάσης «ασυνήθιστα μεγάλη», σήμερα ωστόσο αναμένεται να δώσει έμφαση στο ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός και θεωρείται αβέβαιο ότι θα σταματήσει τις αυξήσεις σύντομα. Υπάρχουν μάλιστα αναλυτές, όπως ο Μάικλ Σουμάχερ της Wells Fargo που θεωρούν ότι ακόμα και η αύξηση κατά 75% είναι χαμηλή και, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Σουμάχερ, αν ήταν ο Πάουελ θα σκεφτόταν σοβαρά να αυξήσει τα επιτόκια κατά… 150 μονάδες βάσης.

>>Διαβάστε επίσης: Σε θετικό έδαφος η Wall Street– Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed<<

«Η Fed ξέρει ποιος είναι ο προορισμός. Έτσι, το επιτόκιό της τώρα, που είναι και το ανώτατο όριο, είναι στο 2,5%. Πολύ πιθανό να φτάσει στο 4% ή και περισσότερο, φέτος», ανέφερε. «Γιατί να μην βγάλουμε απλά το τσιρότο. Ας φτάσουμε εκεί μέσα σε μια μέρα. Αλλά φυσικά, η Fed δεν θα το κάνει αυτό», αναφέρει, αναγνωρίζει ωστόσο ότι θα ήταν ένας δύσκολος ελιγμός χωρίς να κλονιστούν βίαια οι αγορές. Το κλειδί είναι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να πείσουν τους επενδυτές ότι η ιστορική άνοδος των επιτοκίων είναι εμπροσθοβαρής, σύμφωνα με τον Σουμάχερ.

Από την πλευρά του ο Ρικ Ρίντερ, ο επικεφαλής του τομέα επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Blackrock αναφέρει ότι ο Πάουελ είναι σαν να τοποθετεί πίσω του έναν πίνακα ανακοινώσεων που λέει «Ο πληθωρισμός πρέπει να πέσει». «Νομίζω ότι θα μιλήσει σκληρά», προσθέτει.

Οι νέες προβλέψεις έρχονται , καθώς η κεντρική τράπεζα μετακινείται σε μια ζώνη αύξησης των επιτοκίων που ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα είναι πιο περιοριστική και θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρότερα την οικονομία.

«Δεν είναι τι κάνουν, είναι τι λένε. Αυτός είναι ο πρώτος οδικός χάρτης για την πραγματική σύσφιξη. Μέχρι τώρα ήμασταν στη θεωρία, αλλά από την άποψη της Fed μπαίνουμε σε έναν κόσμο σύσφιξης. Κι αυτό είναι σημαντικό», ανέφερε η Νταϊάν Σουόνκ, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG.

Η Fed αυξάνει τα επιτόκια εδώ και επτά μήνες και τώρα θα μετακινήσει το επιτόκιο-στόχο πάνω από αυτό που θεωρούνταν ουδέτερη ζώνη όταν ο πληθωρισμός ήταν χαμηλός. Ουδέτερο θεωρείται το επίπεδο των επιτοκίων όπου η νομισματική πολιτική της Fed δεν είναι πλέον χαλαρή, αλλά δεν είναι ακόμη περιοριστική. Η Fed θεώρησε ότι το 2,5% είναι ουδέτερο και εάν αυξήσει κατά τα τρία τέταρτα της μονάδας, το επιτόκιο των Fed Funds θα κυμαίνεται από 3% έως 3,25%.

Όπως λέει η Σουόνκ, θα πάμε σε αχαρτογράφητα εδάφη, καθώς δεν έχουμε πολιτική σύσφιξης από τις αρχές του ‘80. «Θέλουν να μειώσουν τον πληθωρισμό με μια παρατεταμένη επιβράδυνση που αυξάνει μόνο σταδιακά την ανεργία. Το αν θα φτάσουν εκεί είναι ένα άλλο ζήτημα».

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων

Οι οικονομολόγοι ενισχύουν τις προβλέψεις τους για το πόσο ψηλά αναμένουν να ανεβάσει η Fed τα επιτόκιά της πριν σταματήσει τις αυξήσεις. Αυτό το επίπεδο ονομάζεται τερματικό επιτόκιο.

Οι προσδοκίες για σύσφιξη από την Fed αυξήθηκαν δραματικά την περασμένη εβδομάδα μετά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Αυγούστου. Τα futures των επιτοκίων της Fed σήμερα τιμολογούνται στο τερματικό 4,5% ως τον Απρίλιο, από 4% την περασμένη Τρίτη οπότε και δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό (+0,1% τον Αύγουστο).

Σημειώθηκε sell off στις μετοχές και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν, με μερικές από τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις να αυξάνονται πάνω από το 4%. Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε χθες Τρίτη στο 3,59%, που ήταν το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2011.

Η τελευταία πρόβλεψη της Fed τον Ιούνιο, έκανε λόγο για τερματικό επιτόκιο στο 3,8% το 2023.

Οι οικονομολόγοι περιμένουν τώρα ότι η Fed θα αυξήσει το τερματικό επιτόκιο πάνω από το 4%. Οικονομολόγοι της Citigroup αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να δουν ένα σενάριο που να μπορεί να ξεπερνά το 5%, αν η Fed θα πρέπει να γίνει πιο επιθετική στη μάχη της κατά του πληθωρισμού.

Σε report τους οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναφέρουν πως περιμένουν ότι στα τέλη του έτους το τερματικό επιτόκιο θα είναι στο 4% με 4,25% και το 2023 στο 4,25% με 4,5%. Στην συνέχεια περιμένουν περικοπή το 2024 και άλλες δύο μειώσεις το 2025.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανεργία, η Σουόνκ περιμένει ότι θα ξεπεράσει το 5% στο τέλος του 2023. Τον Ιούνιο η Fed είχε προβλέψει ανεργία στο 3,7% φέτος, 3,9% το 2023 και 4,1% μέχρι το 2024.

Ο κίνδυνος της ύφεσης

Όπως αναφέρει ο Τζιμ Κάρον της Morgan Stanley, η αύξηση των επιτοκίων της Fed είναι μια διαδικασία που αυξάνει τον κίνδυνο της ύφεσης.

«Αυξάνοντας τα ρίσκα της ύφεσης, μειώνεις τα ρίσκα του πληθωρισμού, γιατί πρόκειται για μείωση της ζήτησης στην οικονομία. Η θυσία αφορά τη χαμηλότερη ανάπτυξη στο μέλλον», καταλήγει.

newmoney.gr

 
11364