Η Γέλεν πάει στους G7 με πλαφόν χρέους και τραπεζική κρίση

Τι θα πει στη συνάντηση η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν θα παρευρεθεί στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των G7 αυτή τη βδομάδα. Τη φιλόδοξη της οικονομική ατζέντα θα κλέψει η διακομματική μάχη σχετικά με το πλαφόν χρέους των ΗΠΑ, που απειλεί για μια νέα χρηματοοικονομική κρίση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές τράπεζες, καθώς και το μπλοκάρισμα από τους Ρεπουμπλικάνους της διεθνούς φορολογικής συμφωνία για εταιρικό φόρο στο 15%. 

Η Γέλεν πέρσι πρωτοστάτησε στη συνάντηση της G7 στο να εφαρμοστούν τιμωρητικές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Το πιο πιθανόν είναι ότι φέτος κατά τη διήμερη συνάντηση θα προσπαθεί να πείσει την Ομάδα των 7 ότι οι ΗΠΑ δεν θα τινάξουν στον αέρα την παγκόσμια οικονομία με μια στάση πληρωμών.

Η μετατόπιση των θεμάτων κάνει προφανές το πώς οι κομματικές διαφορές των ΗΠΑ μπορούν να αντηχήσουν σε όλο τον κόσμο και να καθυστερήσουν τους πολλαπλούς οικονομικούς στόχους της διακυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Ρεπουμπλικάνους από τον Ιανουάριο έχει κάνει πιο δύσκολο για τη Γέλεν να περάσει τις υποσχέσεις των Δημοκρατικών σε πολυμερείς διαπραγματεύσεις, όπως η συμμετοχή των ΗΠΑ στο 15% του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου, για την οποία είχε κερδίσει υποστήριξη το 2021. 

Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι είπε ότι είναι απαραίτητες κάποιες παραχωρήσεις στις δαπάνες σχετικά με το όριο του χρέους, για να τεθεί υπό έλεγχο το ανερχόμενο έλλειμμα των ΗΠΑ και ότι ο Μπάινεντ "πρέπει να σταματήσει να αγνοεί τα προβλήματα".

Η Γέλεν θα μιλήσει την Πέμπτη στην Ιαπωνία για τους κινδύνους από μία κρίση χρέους στις ΗΠΑ, με την Υπουργό να λέει ότι κάποιες στάσεις πληρωμών μπορεί να είναι απαραίτητες από την 1η Ιουνίου. Θα προειδοποιήσει για "την παγκόσμια επίπτωση αυτής της αντιπαράθεσης και θα υπογραμμίσει την ανάγκη αποφυγής της στάσης", είπε ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου. 

Η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ είναι το θεμέλιο του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, με το δολάριο να χρησιμοποιείται ως αποθεματικό νόμισμα και το χρέος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να θεωρείται από καιρό ως το ασφαλέστερο στον κόσμο και το πιο ρευστό χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο, ένα στάτους το οποίο η Γέλεν είπε ότι μπορεί να διαβρωθεί σε περίπτωση στάσης πληρωμών.

Επιπλέον, πρέπει να καθησυχάσει τους Υπουργούς Οικονομικών της G7 και τους διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών ότι οι πιέσεις στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχο, μετά τη χρεοκοπία και τρίτης μεγάλης τράπεζας.

Η Γέλεν καθυστέρησε το ταξίδι της στην Ιαπωνία για να τηλεφωνήσει η ίδια σε επιχειρηματικά στελέχη των ΗΠΑ και να εμφανιστεί σε διάφορες μεγάλες τηλεοπτικές εκπομπές για να προειδοποιήσει τους βουλευτές των ΗΠΑ ότι τυχόν αποτυχία να αυξηθεί το πλαφόν χρέους από τα $31,4 τρισ. θα ήταν "καταστροφική" για τις παγκόσμιες αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Τα θέματα της πιθανής στάσης πληρωμών και των προβλημάτων των αμερικανικών τραπεζών είναι πιθανόν να επισκιάσουν επείγουσες συζητήσεις για επικείμενη κρίση εθνικού χρέους και μπορεί να εκτροχιάσουν τη συζήτηση την απεξάρτηση από τις εφοδιαστικές αλυσίδες της Κίνας, που είναι ο στόχος της Ιαπωνίας, λένε ειδικοί.

Επιπλέον, Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, μαζί με τον Δημοκρατικό Γεουρσιαστή Τζο Μάντσιν, έχουν μπλοκάρει την επικύρωση των ΗΠΑ στη συμφωνία για παγκόσμιο εταιρικό φορολογικό συντελεστή 15%, που συμφωνήθηκε από 137 χώρες, ενώ άλλα κράτη την εφαρμόζουν.

Ο ακόμα πιο περίπλοκος "Πυλώνας 1", που στοχεύει στο να μπορούν οι χώρες να φορολογούν τους παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς και άλλες ψηλά κερδοφόρες επιχειρήσεις με βάση τις τοπικές τους πωλήσεις, βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Η καλύτερη ελπίδα για μετακίνηση του Κογκρέσου στα θέματα παγκόσμιας φορολόγησης έρχεται το 2025, όταν οι νομοθέτες θα πρέπει να "ανακαινίσουν" όλο τον φορολογικό κώδικα των ΗΠΑ, καθώς λήγουν οι ατομικές φοροαπαλλαγές που είχαν εγκριθεί το 2017.

ΚΥΠΕ