Η Ιαπωνία πιο κοντά στην παρέμβαση στο γιεν

Σπάνια κοινή δήλωση κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας

Η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανέφεραν την Παρασκευή ότι ανησυχούν για τις πρόσφατες απότομες πτώσεις του γιεν σε μια σπάνια κοινή δήλωση, που αποτελεί την ισχυρότερη προειδοποίηση μέχρι σήμερα ότι το Τόκιο θα μπορούσε να παρέμβει για να στηρίξει το νόμισμα που έχει βυθιστεί σε χαμηλό 20 ετών.

Μετά από συνάντηση με τον ομόλογό του στην Τράπεζα της Ιαπωνίας, ο κορυφαίος οικονομικός διπλωμάτης Μασάτο Καντά είπε στους δημοσιογράφους ότι το Τόκιο «θα ανταποκριθεί με ευελιξία με όλες τις επιλογές στο τραπέζι».

Αρνήθηκε να πει εάν το Τόκιο θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με άλλες χώρες για να μπει από κοινού στην αγορά.

Σύμφωνα με το Reuters, η G7, της οποίας η Ιαπωνία είναι μέλος, έχει μια μακροχρόνια πολιτική σύμφωνα με την οποία οι αγορές πρέπει να καθορίζουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά ότι η ομάδα θα συντονιστεί στενά για τις κινήσεις νομισμάτων και ότι οι υπερβολικές και άτακτες κινήσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών θα μπορούσαν να βλάψουν την ανάπτυξη.

«Έχουμε δει απότομες μειώσεις του γιεν και ανησυχούμε για τις πρόσφατες κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος», ανέφεραν το Υπουργείο Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα και η Υπηρεσία Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών στην κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση των στελεχών τους.

Αξιωματούχοι των τριών ιδρυμάτων συναντώνται περιστασιακά, συνήθως για να σηματοδοτήσουν την εγρήγορσή τους για απότομες κινήσεις της αγοράς. Αλλά είναι σπάνιο να εκδώσουν κοινή δήλωση με ρητές προειδοποιήσεις σχετικά με τις νομισματικές κινήσεις.

Το δολάριο υποχώρησε 0,70% στα 133,41 γεν μετά τη δήλωση.

«Το Τόκιο θα μπορούσε να παρέμβει εάν το γιεν πέσει κάτω από το 135 προς το δολάριο και αρχίσει να πέφτει σε ελεύθερη πτώση. Τότε είναι που το Τόκιο πρέπει πραγματικά να παρέμβει», ανέφερε ο Ατσούσι Τακέντα, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Itochu στο Τόκιο.

«Αλλά η Ουάσιγκτον δεν θα συμμετάσχει, επομένως θα είναι μεμονωμένη παρέμβαση. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα να παρέμβουν μαζί με το Τόκιο», πρόσθεσε.

Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που σημειώνουν επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά, καθιστώντας τα ιαπωνικά περιουσιακά στοιχεία λιγότερο ελκυστικά για τους επενδυτές.

Αυτή η αυξανόμενη απόκλιση πολιτικής οδήγησε το γιεν πολύ κοντά στο 135,20, που είχε σημειωθεί στις 31 Ιανουαρίου 2002. Αν το ξεπεράσει, θα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1998.

«Αυτό που μπορεί δυνητικά να επιβραδύνει τον ρυθμό της υποτίμησης είναι μια αλλαγή στην πολιτική, αλλά αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανησυχεί για τον πληθωρισμό ή την επίδραση του ασθενούς γιεν σε αυτό», δήλωσε ο Μοχ Σιόνγκ Σιμ, της Τράπεζα της Σιγκαπούρης.

«Αυτή (η κοινή δήλωση) είναι περισσότερο μια λεκτική παρέμβαση και δεν είμαι σίγουρος αν θα ισοδυναμεί με κάποια ενέργεια και δεν θα έχει καμία επίδραση στο γιεν», είπε, προσθέτοντας ότι ο πήχης για την πραγματική παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος παραμένει πολύ ψηλός.

Δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας από τις εξαγωγές, η Ιαπωνία έχει επικεντρωθεί ιστορικά στην αναχαίτιση απότομων αυξήσεων του γεν και υιοθέτησε μια προσέγγιση απραξίας για την πτώση του γιεν.

Η παρέμβαση στο γιεν είναι πολύ σπάνια. Η τελευταία φορά που η Ιαπωνία παρενέβη για να στηρίξει το νόμισμά της ήταν το 1998, όταν η ασιατική οικονομική κρίση προκάλεσε ταχεία εκροή κεφαλαίων από την περιοχή. Πριν από αυτό, το Τόκιο παρενέβη για να αντιμετωπίσει τις πτώσεις του γιεν το 1991-1992.

ΚΥΠΕ