Η Ουγγαρία προχωρά στην επέκταση του πυρηνικού της σταθμού

Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της Φινλανδίας

Η Ουγγαρία εξέδωσε μια σημαντική άδεια για την επέκταση του μοναδικού υπό ρωσική ηγεσία πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, ενισχύοντας τους ενεργειακούς δεσμούς της χώρας με τη Μόσχα, ακόμη και όταν οι ομόλογοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Εθνική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας εξέδωσε "άδεια εγκατάστασης" για την κατασκευή ενός πέμπτου και έκτου πυρηνικού αντιδραστήρα στην πόλη Πακς, δίπλα σε τέσσερις υφιστάμενες μονάδες των οποίων η διάρκεια ζωής λήγει, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της αρχής την Πέμπτη και την οποία επικαλείται το Bloomberg. Η ρωσική Rosatom είναι ο κύριος κατασκευαστής.

Δείτε ακόμη:

"Αυτή η άδεια είναι ένα πραγματικό σημείο καμπής, ένα ορόσημο που καθιστά δυνατό για την Ουγγαρία να έχει δύο νέους αντιδραστήρες έως το 2030", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε ανάρτησή του στο Facebook.

Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της Φινλανδίας, η οποία τον Μάιο ακύρωσε σύμβαση κατασκευής με τη Rosatom μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην Ουγγαρία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έχει υποστηρίξει ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί κρίσιμο μέρος του ενεργειακού της μείγματος, το οποίο κατά τα άλλα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. 

"Είμαστε βέβαιοι ότι ο πυρηνικός σταθμός Paks II θα εγγυηθεί την ενεργειακή κυριαρχία της Ουγγαρίας για σχεδόν έναν αιώνα και θα φέρει τις ευρωπαϊκές χώρες πιο κοντά στην επίτευξη των κλιματικών στόχων", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom, Alexey Likhachev, σε δήλωσή του. 

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη των τιμών αυξάνουν επίσης τη ζήτηση για πυρηνική ενέργεια αλλού, με τη Γερμανία να εξετάζει το ενδεχόμενο να καθυστερήσει το κλείσιμο των πυρηνικών της σταθμών εν μέσω της συμπίεσης των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου.

Η απόφαση της Ουγγαρίας να χορηγήσει την άδεια εγκατάστασης στο Paks, μια άδεια-κλειδί πριν από την πραγματική κατασκευή των νέων αντιδραστήρων, θα ενισχύσει τους ήδη βαθύτατους δεσμούς υπό τον Όρμπαν, ο οποίος υπήρξε απρόθυμος υποστηρικτής των κυρώσεων της ΕΕ και ο οποίος κέρδισε εξαίρεση από το πλαίσιο του εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

capital.gr