Η Ουγγαρία στοχεύει σε 1% οικονομική ανάπτυξη το 2023

Η κυβέρνηση θα διατηρήσει τα ανώτατα όρια τιμών στα καύσιμα οχημάτων

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ελπίζει να επιτύχει οικονομική ανάπτυξη 1% το 2023, αφού έλαβε μέτρα για να βοηθήσει τις επενδύσεις και επέκτεινε το ανώτατο όριο επιτοκίων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης.

Όπως πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ουγγαρία προσπαθεί να προστατεύσει τους πολίτες και τις εταιρείες από τις χαμηλές τιμές εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης και της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Για να αποφευχθεί περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού, η κυβέρνηση θα διατηρήσει τα ανώτατα όρια τιμών στα καύσιμα οχημάτων και στα βασικά τρόφιμα για όσο διάστημα χρειαστεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Μάρτον Νάγκι σε κυβερνητική ενημέρωση το Σάββατο.

Ο πληθωρισμός της Ουγγαρίας τον Σεπτέμβριο ήταν 20,1%, ο υψηλότερος από το 1996, ο οποίος ενισχύθηκε κυρίως από την αύξηση των τιμών των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των βασικών προϊόντων, όπως το ψωμί, το τυρί και τα καύσιμα.

Για να μειώσει το κόστος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η Ουγγαρία θα θέσει ανώτατο όριο επιτοκίου στα δάνειά τους στο 7,8% μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 1ης Ιουλίου, είπε ο Nagy. Το ποσοστό αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 16,7%.

Η επιβάρυνση για τις τράπεζες της Ουγγαρίας στα 80 δισεκατομμύρια φιορίνια (192 εκατομμύρια δολάρια) κατά την περίοδο, είναι «ανεκτή» για το σύστημα, είπε.

Πηγή: newmoney.gr