Η παρασκηνιακή διαμάχη ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας για το πετρέλαιο

Οι ΗΠΑ πιέζουν τόσο το βασίλειο όσο και το Κουβέιτ να αποδεσμεύσουν άμεσα 500.000 βαρέλια αργού ημερησίως

Από σήμερα είναι σε ισχύ το ολικό εμπάργκο των Αμερικανικών στο ιρανικό πετρέλαιο και η Σαουδική Αραβία έχει δεσμευθεί να αυξήσει την προσφορά πετρελαίου, αν αυτό κριθεί αναγκαίο προκειμένου να καλυφθεί το κενό στην προσφορά. Ωστόσο παρασκηνιακά βρίσκεται σε εξέλιξη μία μάχη ανάμεσα στο Ριάντ και την Ουάσιγκτον για το πόσο σύντομα θα πρέπει το βασίλειο να δράσει, αλλά και πόσα βαρέλια θα πρέπει να ρίξει στην αγορά προκειμένου να διατηρήσει σταθερές τις τιμές. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Οι ΗΠΑ- που πρόσφατα φρόντισαν να προσφέρουν στήριξη στον Σαουδάραβα πρίγκιπα για την υπόθεση Κασόγκι και τη διεθνή κατακραυγή, η οποία αυτή πυροδότησε- πιέζουν σύμφωνα με τη Wall Street Journal τόσο το βασίλειο όσο και το Κουβέιτ να αποδεσμεύσουν άμεσα 500.000 βαρέλια αργού ημερησίως.

Η Σαουδική Αραβία, όμως, έχοντας ανάγκη από ακόμη υψηλότερες τιμές πετρελαίου, προσπαθεί να καθυστερήσει την όποια απόφαση. Επιχειρεί μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, να πείσει τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουν εάν η αγορά είναι επαρκώς εφοδιασμένη, προκειμένου να μπορεί να πει επισήμως στις ΗΠΑ πως δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον πετρέλαιο. 

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται ύστερα από ένα τετράμηνο δυναμικής ανόδου κατά σχεδόν 40%, που έχουν οδηγήσει τις τιμές σε υψηλά έξι μηνών. Ώθηση δίνουν και οι εκρηκτικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα, όπως και η έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη, αφού πρόκειται για δύο υπολογίσιμα μέλη του ΟΠΕΚ. Ο Ντόναλντ Τραμπ που βρίσκεται σε άτυπη προεκλογική περίοδο και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δει τις τιμές της βενζίνης να ανεβαίνουν.

>>> Όλες οι διεθνείς με επιλεγμένο περιεχόμενο ειδήσεις <<<

 

Έχει καλέσει επανειλημμένα τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να εγκαταλείψουν τη συμφωνία για μείωση της προσφοράς και είναι σαφές ότι ανέλαβε το ρίσκο να αφήσει να εκπνεύσουν οι εξαιρέσεις που απολάμβαναν οχτώ αγοραστές ιρανικού αργού, με την πεποίθηση ότι το Ριάντ θα του κάνει το χατίρι. Μένει να φανεί εάν διαθέτει τώρα περισσότερα «όπλα» ή κίνητρα στη διάθεσή του για να πείσει το βασίλειο των Σαούντ να συνταχθεί μαζί του. 

Κάτι που σίγουρα έχουν ζυγίσει οι Αμερικανοί είναι η επιθυμία, που μοιράζονται με τη Σαουδική Αραβία, για περιορισμό της επιρροής του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Προς το παρόν όμως οι Σαουδάραβες προτάσσουν το άμεσο οικονομικό συμφέρον και αυτό τους λέει να μην αυξήσουν σύντομα την δική τους προσφορά.  

naftemporiki.gr 

 
2462
Thumbnail

Με το επιχειρηματικό και ευρύτερα οικονομικό κλίμα να έχει ήδη πληγεί βαθύτατα από τον εμπορικό πόλεμο, ακόμη και μία μικρής κλίμακας συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομία και τις αγορές, εκτιμά η Blackstone.

Μιλώντας στο CNBC o Αντιπρόεδρος της κορυφαίας εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στον πλανήτη, Τόνι Τζέιμς, εξήγησε πως μία τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει «εύκολα πεδία», όπως η αγορά περισσότερων αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα, αλλά να αφήνει εκτός τα μεγάλα «αγκάθια», όπως είναι η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

ad1mobile

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

«Δεν θα πρέπει να υποτιμάμε τη σπουδαιότητα μίας συμφωνίας ακόμη και σε εύκολα θέματα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ακόμη και ένας περιορισμένης εμβέλειας συμβιβασμός θα έστελνε το μήνυμα ότι οι δύο χώρες είναι πρόθυμες να λύσουν τις διαφορές τους. 

«Είμαι αισιόδοξος, αλλά λιγότερο αισιόδοξος... Υποπτεύομαι τώρα ότι θα έχουμε κάτι πολύ μικρότερο από ό,τι περιμέναμε πέρυσι και λιγότερο βέβαιο», κατέληξε.

Πάντως ακόμη και στο «εύκολο» για τον Τζέιμς πεδίο των αγροτικών προϊόντων δεν διαφαίνονται σημεία σύγκλισης. Η διαπραγματευτική αποστολή των Κινέζων στις ΗΠΑ ολοκλήρωσε πρόωρα το ταξίδι της, αφού αποφάσισε να ακυρώσει αιφνιδίως την προγραμματισμένη συνάντηση με Αμερικανούς αγρότες. 

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Αμερικανών αγροτών η κινεζική αποστολή δεν έδωσε καμία εξήγηση για την ακύρωση της συνάντησης. Η εξέλιξη ήρθε να εξανεμίσει τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί ότι η Κίνα θα αρχίσει άμεσα να αγοράζει και πάλι αμερικανικά αγροτικά προϊόντα. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

ad2mobile

Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής σόγιας στον κόσμο και πέρυσι αγόρασε το 60% των αμερικανικών εξαγωγών του συγκεκριμένου προϊόντος. Συνολικά οι εξαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα το 2018 ανήλθαν στα 5,9 δις δολάρια. 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

article 1