Η παρασκηνιακή διαμάχη ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας για το πετρέλαιο

Οι ΗΠΑ πιέζουν τόσο το βασίλειο όσο και το Κουβέιτ να αποδεσμεύσουν άμεσα 500.000 βαρέλια αργού ημερησίως

Από σήμερα είναι σε ισχύ το ολικό εμπάργκο των Αμερικανικών στο ιρανικό πετρέλαιο και η Σαουδική Αραβία έχει δεσμευθεί να αυξήσει την προσφορά πετρελαίου, αν αυτό κριθεί αναγκαίο προκειμένου να καλυφθεί το κενό στην προσφορά. Ωστόσο παρασκηνιακά βρίσκεται σε εξέλιξη μία μάχη ανάμεσα στο Ριάντ και την Ουάσιγκτον για το πόσο σύντομα θα πρέπει το βασίλειο να δράσει, αλλά και πόσα βαρέλια θα πρέπει να ρίξει στην αγορά προκειμένου να διατηρήσει σταθερές τις τιμές. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Οι ΗΠΑ- που πρόσφατα φρόντισαν να προσφέρουν στήριξη στον Σαουδάραβα πρίγκιπα για την υπόθεση Κασόγκι και τη διεθνή κατακραυγή, η οποία αυτή πυροδότησε- πιέζουν σύμφωνα με τη Wall Street Journal τόσο το βασίλειο όσο και το Κουβέιτ να αποδεσμεύσουν άμεσα 500.000 βαρέλια αργού ημερησίως.

Η Σαουδική Αραβία, όμως, έχοντας ανάγκη από ακόμη υψηλότερες τιμές πετρελαίου, προσπαθεί να καθυστερήσει την όποια απόφαση. Επιχειρεί μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, να πείσει τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουν εάν η αγορά είναι επαρκώς εφοδιασμένη, προκειμένου να μπορεί να πει επισήμως στις ΗΠΑ πως δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον πετρέλαιο. 

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται ύστερα από ένα τετράμηνο δυναμικής ανόδου κατά σχεδόν 40%, που έχουν οδηγήσει τις τιμές σε υψηλά έξι μηνών. Ώθηση δίνουν και οι εκρηκτικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα, όπως και η έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη, αφού πρόκειται για δύο υπολογίσιμα μέλη του ΟΠΕΚ. Ο Ντόναλντ Τραμπ που βρίσκεται σε άτυπη προεκλογική περίοδο και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δει τις τιμές της βενζίνης να ανεβαίνουν.

>>> Όλες οι διεθνείς με επιλεγμένο περιεχόμενο ειδήσεις <<<

 

Έχει καλέσει επανειλημμένα τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να εγκαταλείψουν τη συμφωνία για μείωση της προσφοράς και είναι σαφές ότι ανέλαβε το ρίσκο να αφήσει να εκπνεύσουν οι εξαιρέσεις που απολάμβαναν οχτώ αγοραστές ιρανικού αργού, με την πεποίθηση ότι το Ριάντ θα του κάνει το χατίρι. Μένει να φανεί εάν διαθέτει τώρα περισσότερα «όπλα» ή κίνητρα στη διάθεσή του για να πείσει το βασίλειο των Σαούντ να συνταχθεί μαζί του. 

Κάτι που σίγουρα έχουν ζυγίσει οι Αμερικανοί είναι η επιθυμία, που μοιράζονται με τη Σαουδική Αραβία, για περιορισμό της επιρροής του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Προς το παρόν όμως οι Σαουδάραβες προτάσσουν το άμεσο οικονομικό συμφέρον και αυτό τους λέει να μην αυξήσουν σύντομα την δική τους προσφορά.  

naftemporiki.gr 

 
1823
Thumbnail

Η Apple προειδοποίησε ότι οι περαιτέρω δασμοί με τους οποίους απειλεί η κυβέρνηση Τραμπ την Κίνα θα μειώσουν την συνεισφορά της εταιρείας στην αμερικανική οικονομία και θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει στην επιβολή δασών 25% σε επιπλέον εισαγωγές κινεζικών αγαθών αξίας $300 δισεκατομμυρίων, αναφέρει η εταιρεία σε επιστολή της που δημοσιεύτηκε σε ιστότοπο της κυβέρνησης.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο τεχνολογικός κολοσσός υπενθυμίζει στην ανακοίνωση ότι πληρώνει τους περισσότερους φόρους από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στις ΗΠΑ και ότι έχει δεσμευτεί να συνεισφέρει άμεσα $350 δισ. στην αμερικανική οικονομία την επόμενη πενταετία.

Υπογραμμίζει επιπλέον ότι θα δεχόταν πλήγμα και επειδή οι κινεζικές εταιρείες δεν έχουν μεγάλη έκθεση στην αμερικανική αγορά. «Ως εκ τούτου, οι αμερικανικοί δασμοί ευνοούν τους παγκόσμιους ανταγωνιστές μας», αναφέρει.

article 1