Η προοπτική εκλογής του Τζο Μπάιντεν γκρεμίζει την τουρκική λίρα

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε την Παρασκευή σε νέο χαμηλό έναντι του αμερικανικού νομίσματος

H τουρκική λίρα υποχώρησε έως και 1,7% την Παρασκευή, στο επίπεδο των 8,56 έναντι του δολαρίου, που αποτελεί νέο χαμηλό έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πλήρως, οι σχέσεις της Άγκυρας - Ουάσινγκτον δεν θα είναι ίδιες αν επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Τζο Μπάιντεν.

>>>> Δείτε live σε διαδραστικό χάρτη τη ροή των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών <<<<

Η πιθανότητα αυτή προσθέτει πίεση στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο έχει χάσει 30% της αξίας του φέτος και σχεδόν 10% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

δ

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια στο 10,25% το Σεπτέμβριο και θα μπορούσε να τα αυξήσει και πάλι για να αντιμετωπίσει την υποτίμηση και τον πληθωρισμό που κυμαίνεται στο 12%.

>>> Όλες οι εξελίξεις για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές 2020 <<<

Ωστόσο, σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους τελευταίους μήνες «ήταν ανεπαρκής για να αντιστρέψει την πτωτική τάση της λίρας και (σε ​​μικρότερο βαθμό) των συναλλαγματικών αποθεμάτων», προειδοποίησε ο Ντάγκλας Ουίσλοου της Fitch.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει «περιορισμένη ανεξαρτησία» από την πολιτική πίεση και «ένα ιστορικό αργής ανταπόκρισης στα γεγονότα», αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι η υπερβολικά χαλαρή πολιτική να προκαλέσει εξωτερικές ανισορροπίες και αστάθεια.

Πηγή: protothema

 
5029