Η πρώτη επίσκεψη ΥΠΕΞ των ΗΑΕ στη Συρία από το 2011

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συναντήθηκε χθες Τρίτη με τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συναντήθηκε χθες Τρίτη με τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, στην πρώτη επίσκεψη στη Δαμασκό που έκανε ανώτερος αξιωματούχος της Κυβέρνησης της χώρας αυτής από το ξέσπασμα του πολέμου το 2011, ταξίδι που επικρίθηκε από τις ΗΠΑ.

Στενός σύμμαχος των ΗΑΕ, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την "ανησυχία" τους και στηλίτευσαν κάθε προσπάθεια με στόχο την "αποκατάσταση" του κ. Άσαντ, τον οποίο κατηγορούν πως είναι "βάρβαρος δικτάτορας", του προσάπτουν "ωμότητες" και ότι "στερεί την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας".

Ένδειξη της αναθέρμανσης των σχέσεων της συριακής κυβέρνησης και των αραβικών κρατών του Κόλπου, το ταξίδι του Αμπντάλα μπιν Ζαγίντ αλ Ναχιάν εγγράφεται στο πλαίσιο προσπαθειών στην περιοχή για να βγει η Συρία από την απομόνωσή της έπειτα από 11 χρόνια πολέμου με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της.

Τα ΗΑΕ, όπως και οι άλλες πέντε αραβικές μοναρχίες του Κόλπου, διέκοψαν τον Φεβρουάριο του 2012 τις διπλωματικές σχέσεις τους με τη Δαμασκό, καθώς η αιματηρή καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό μεταμορφωνόταν στον περίπλοκο πόλεμο που προκάλεσε ποταμούς αίματος.

Ο Σύρος Πρόεδρος και ο επικεφαλής της διπλωματίας των Εμιράτων συζήτησαν "τις σχέσεις των δύο αδελφών χωρών και τρόπους ανάπτυξής τους", μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Ο αρχηγός του συριακού κράτους εξήρε "τις αντικειμενικές θέσεις των Εμιράτων που βρίσκονται πάντα στο πλευρό του συριακού λαού".

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να συμβάλει να "ενισχυθεί η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ενότητα της Συρίας", σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων, το WAM.

Το Αμπού Ντάμπι άνοιξε ξανά τον Δεκέμβριο του 2018 την πρεσβεία του στη Δαμασκό, αλλά οι σχέσεις παρέμεναν μάλλον ψυχρές.

ΚΥΠΕ

 
10091