Η ψηφιακή τέχνη ακολουθεί τα βήματα των κρυπτονομισμάτων

Τα ψηφιακά έργα τέχνης αποσπούν υψηλό αντίκρισμα της τάξεως εκατομμυρίων δολαρίων

Σε μια εποχή που ο κόσμος αρχίζει να συμβιβάζεται με την ιδέα του ψηφιακού χρήματος και διαδοχικά ρεκόρ του bitcoin κεντρίζουν την προσοχή ακόμη και συντηρητικών επενδυτών, καλλιεργείται μια νέα αγορά τέχνης με την τεχνολογία blockchain που θεμελιώνει ακόμη περισσότερο όλο αυτό το άυλο σύμπαν. 

Τα ψηφιακά έργα τέχνης αποσπούν υψηλό αντίκρισμα της τάξεως εκατομμυρίων δολαρίων, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον όγκο των συναλλαγών που διακινείται χάρις στην τεχνολογία blockchain.

Τα ποσά που συγκεντρώνονται σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία πράγματι προκαλούν μεγάλη έκπληξη. Χθες (13/3) το bitcoin έφθασε σε νέο ιστορικό υψηλό. Ξεπέρασε στιγμιαία τα 60.000 δολάρια στη Νέα Υόρκη σε μια περίοδο που γενικότερα καλλιεργούνται θετικές προσδοκίες για την οικονομία. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η αγορά των NFTs (Non-Fundable Tokens), όπως αποκαλείται η αγορά των έργων ψηφιακής τέχνης, απλώνεται σε διάφορες μορφές τέχνης. Ένα έργο του Beeple, που είναι το καλλιτεχνικό όνομα του Μάικ Ουίνκελμαν, πουλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Christies την περασμένη εβδομάδα έναντι 69,3 εκατ. δολαρίων, υψηλότερα κατά 15 εκατ. δολάρια από το αντίτιμο που καταβλήθηκε για τον πίνακα «Nympheas» του Μονέτ. 

Ψηφιακό έργο έναντι 6 εκατ. δολαρίων πούλησε επίσης η πολυτάλαντη Grimes, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Κλερ Ελίζ Μπούσερ. Το συγκρότημα Kings of Leon ανακοίνωσε πως θα κυκλοφορήσει το νέο του άλμπουμ ως NFT. Ειδήμονες της τεχνολογίας blockchain θεωρούν πως η αντιγραφή έργων τέχνης είναι δυσκολότερη ψηφιακά και ευκολότερα ανιχνεύσιμη με την τεχνολογία blockchain. Κάθε δημιούργημα είναι κρυπτογραφημένο και έτσι δεν μπορεί να διαβαστεί κανέναν άλλον εκτός του νόμιμου παραλήπτη.

Από την άλλη πλευρά, οι σκεπτικιστές συμφωνούν πως τα NFTs όπως και τα κρυπτονομίσματα ανήκουν σε ένα κόσμο που δεν έχει ακόμη απόλυτα ρυθμιστεί από τις αρχές. Κατά συνέπεια είναι δύσκολο να εξακριβώσει κανείς εάν αυτές οι υψηλές αξίες είναι το αποτέλεσμα ψευδών πολλαπλών συναλλαγών για να ανεβάσουν το αντίτιμο. 

«Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων δεν υπάγονται σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο τόσο λεπτομερές όσο αυτά που διέπουν τις χρηματιστηριακές αγορές», σχολιάζει στο Bloomberg ο Μάθιου Σουλ, επικεφαλής της BNP Paribas C.Lab Americas που είναι το τμήμα καινοτομίας του γαλλικού τραπεζικού ομίλου. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

H Nifty Gateway, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια NFTs βάσει όγκου συναλλαγών, αμύνθηκε του κλάδου και δήλωσε πως δεν λαμβάνουν χώρα τέτοιες εικονικές συναλλαγές. 

Ερευνητές στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου τονίζουν ωστόσο πόσο εύκολη είναι η δημιουργία πολλαπλών λογαριασμών από ένα άτομο αν και η επιβολή υψηλών προμηθειών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ψηφιακού νομίσματος Erthereum, αποτρέπει την κατάχρηση των μηχανισμών της αγοράς καθώς αποτρέπει τυχοδιωκτικές πρακτικές.

(naftemporiki.gr)