Η Shell αποχωρεί από κοινοπραξίες με Gazprom και Nord Stream 2

Η αξία των κοινοπραξιών στις οποίες συμμετείχε η Shell υπολογίζεται στα 3 δισ. δολάρια, ενώ η συμμετοχή της στον αγωγού Nord Stream 2 εκτιμάται στο 1 δισ. δολάρια

Η εταιρεία πετρελαίου Shell ανακοίνωσε ότι θα «αποχωρήσει από τις κοινοπραξίες της με την Gazprom και συναφείς οντότητες», οι οποίες και υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. δολαρίων.

Όπως μεταδίδει η Guardian επικαλούμενη ανακοίνωση της εταιρείας, η Shell θα τερματίσει και τη συμμετοχή της στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Η απόφασή μας να αποχωρήσουμε είναι αυτή που μια απόφαση που παίρνουμε με σιγουριά », δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurdenvan Beurden.

Οι προγραμματισμένες πωλήσεις περιλαμβάνουν το μερίδιο 27,5% της εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin-II, το μερίδιο του 50% στην Salym Petroleum Development και την ενεργειακή επιχείρηση Gydan.

Η συμμετοχή της Shell στο έργο του αγωγού Nord Stream 2 ήταν 10% και εκτιμάται στο 1 δισ. δολάρια. Η Γερμανία, η οποία επρόκειτο να διπλασιάσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου της μέσω του αγωγού, είχε ζητήσει πρόσφατα να σταματήσει το έργο υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από την απώλεια ανθρώπινων ζωών στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα μιας παράλογης πράξης στρατιωτικής επίθεσης που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε  ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden. Και πρόσθεσε «Δεν μπορούμε –και δεν θα παραμείνουμε απαθείς. Η άμεση εστίασή μας είναι η ασφάλεια των ανθρώπων μας στην Ουκρανία και η υποστήριξη του λαού μας στη Ρωσία. Σε συζητήσεις με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, θα εργαστούμε επίσης για τις λεπτομερείς επιχειρηματικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των σημασία του ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη και σε άλλες αγορές, σε συμμόρφωση με τις σχετικές κυρώσεις».

newmoney.gr