Ηνωμένο Βασίλειο: Στο 10,1% ξανά ο πληθωρισμός - Υψηλό 40 ετών

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών έχει λιγότερο από δύο εβδομάδες στη διάθεσή του να ετοιμάσει το πακέτο μέτρων

Στο 10,1% διαμορφώθηκε ξανά η τιμή του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τα στοιχεία για το Σεπτέμβριο. Το ποσοστό είχε υποχωρήσει ελαφρώς στο 9,9% τον Αύγουστο από επίσης 10,1% τον Ιούλιο.

Η νέα αύξηση φέρνει ξανά τον πληθωρισμό σε υψηλό 40 ετών και αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Το κόστος των τροφίμων και των μη οινοπνευματωδών ποτών αυξήθηκε κατά 14,6% κατά το 12μηνο έως το Σεπτέμβριο, μετά από μηνιαία αύξηση της τάξης του 13,1% τον Αύγουστο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών των τροφίμων από τον Απρίλιο του 1980.

>>>Δείτε ακόμη: Σιζόπουλος - Νικόλας: Ζητούν Δικαστήριο επίλυσης διαφορών δανείων

Η μέτρηση του Σεπτεμβρίου είναι σημαντική διότι με βάση αυτή γίνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο οι υπολογισμοί για τις αναπροσαρμογές συντάξεων και επιδομάτων πρόνοιας κάθε Απρίλιο, δηλαδή με την αρχή του νέου οικονομικού έτους.

Η αύξηση του πληθωρισμού έρχεται ενώ ο νέος Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, ανατρέποντας πλήρως την οικονομική πολιτική που είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση Τρας, αναζητά αυξήσεις φόρων και συγκράτηση κρατικών δαπανών.

Την Τρίτη (18/10) για πρώτη φορά η Ντάουνινγκ Στριτ, ανατρέποντας τη μέχρι τώρα θέση της κυβέρνησης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής της πολιτικής που έχει θεσπιστεί ώστε οι συντάξεις να αυξηθούν κατά ποσοστό μικρότερο από αυτό του πληθωρισμού.

Την κρίση του κόστους διαβίωσης για τους πολίτες αναμένεται να επιδεινώσει και η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας από τον Απρίλιο, μετά από τη μείωση του χρόνου διάρκειας της κυβερνητικής εγγύησης για πλαφόν στις χρεώσεις για τα νοικοκυριά από δύο χρόνια σε έξι μήνες.

Αντιδρώντας στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό ο κ. Χαντ δήλωσε: «Καταλαβαίνω ότι οικογένειες σε όλη τη χώρα πασχίζουν με τις αυξανόμενες τιμές και με τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας. Αυτή η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους, πετυχαίνοντας παράλληλα ευρύτερη οικονομική σταθερότητα και δίνοντας ώθηση στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη που θα βοηθήσει τους πάντες».

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών έχει λιγότερο από δύο εβδομάδες στη διάθεσή του να ετοιμάσει το πακέτο μέτρων που θα παρουσιάσει στις 31 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του «Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλάνου» της κυβέρνησης.

KYΠΕ

 
11635