ΗΠΑ: Άδεια στη Chevron για εισαγωγή πετρελαίου από τη Βενεζουέλα

Σε συμφωνία κατέληξαν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της χώρας

Διευρυμένη άδεια που επιτρέπει στη Chevron να εισάγει πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου που παράγει στη Βενεζουέλα χορήγησε στον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αφού κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο Καράκας δήλωσαν ότι θα επαναλάβουν τις πολιτικές συνομιλίες.

«Η ενέργεια αυτή αντικατοπτρίζει τη μακρόχρονη πολιτική των ΗΠΑ, να προχωρούν σε στοχευμένη άρση κυρώσεων με βάση συγκεκριμένα βήματα που ανακουφίζουν τα δεινά του λαού της Βενεζουέλας και υποστηρίζουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Εκπρόσωπος της Chevron δήλωσε ότι η εταιρεία εξετάζει τους όρους της άδειας που της χορηγήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον στράφηκε προς το Καράκας για αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την εκτόξευση των τιμών του «μαύρου χρυσού», λόγω και των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Μόσχας, προχωρώντας σε κινήσεις εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της διοίκησης Μπάιντεν και της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, που επί για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ.

Η συμφωνία κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Η βενεζουαλινή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της χώρας υπέγραψαν στην Πόλη του Μεξικού «μια δεύτερη μερική συμφωνία για την κοινωνική προστασία» στο τέλος των διαπραγματεύσεων που παρακολούθησαν στενά οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Νορβηγία, το Μεξικό και η Κολομβία.

Εκπρόσωποι του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της αντιπολίτευσης υπέγραψαν αυτή τη συμφωνία υπό τους όρους των διαπραγματεύσεων που αντιπροσωπεύουν «ελπίδα για όλη τη Λατινική Αμερική» και «τον θρίαμβο της πολιτικής», χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρ.

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ζήτησαν παράλληλα από τα Ηνωμένα Έθνη να διαχειριστούν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται σε ξένες τράπεζες, τα οποία θα ξεπαγώσουν σταδιακά για να καταπολεμηθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι των δύο πλευρών.

Οι ΗΠΑ επικρότησαν την υπογραφή της συμφωνίας αυτής με έναν υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο να κάνει λόγο για «ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

 
11641