ΗΠΑ: Μειώθηκαν τον Οκτώβριο οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών

Η διάμεση τιμή κατοικίας ήταν 379.100 δολάρια τον περασμένο μήνα

Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν για ένατο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου την Παρασκευή, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων ασκούν οικονομική πίεση στους αγοραστές.

Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, οδηγώντας την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να ξεκινήσει μια επιθετική πολιτική που πλήττει τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οι απότομες αυτές αυξήσεις των επιτοκίων έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού, με άμεσες επιπτώσεις στη βασική αγορά κατοικίας, η οποία έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια εν μέσω της πανδημίας.

Οι πωλήσεις όλων των τύπων κατοικιών και διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 5,9% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών (NAR).

Ο Οκτώβριος σηματοδοτεί τον ένατο συνεχόμενο μήνα μείωσης των πωλήσεων κατοικιών, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συνεχόμενη μηνιαία μείωση από το 1999.

Ο ρυθμός πωλήσεων μειώθηκε στις 4,4 εκατομμύρια μονάδες, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, παρουσιάζοντας μείωση κατά 28,4%, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021.

«Περισσότεροι πιθανοί αγοραστές κατοικιών αποκλείστηκαν από το να πληρούν τις προϋποθέσεις για στεγαστικό δάνειο τον Οκτώβριο καθώς αυξήθηκαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του NAR Λόρενς Γιουν.

Η διάμεση τιμή κατοικίας ήταν 379.100 δολάρια τον περασμένο μήνα, υποχωρώντας από το ιστορικό ρεκόρ του περασμένου Ιουνίου, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πιο πάνω από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν σε όλες τις περιοχές.

ΚΥΠΕ
 

 
11635