Η ακτινογραφία του μεγαλύτερου κρατικού πακέτου τόνωσης της αμερικανικής ιστορίας

- Κερδίζουν φορολογούμενοι, άνεργοι, μικρές επιχειρήσεις και μεγάλες υπό όρους - Χάνουν, ο Ντόναλντ Τραμπ κι όσοι περίμεναν δωρεάν χρήμα για να μοιράσουν μερίσματα

Μετά από τέσσερις μέρες πέρα δώθε μεταξύ επιτροπών, η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών συμφώνησε να περάσει ένα πακέτο τόνωσης των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να βοηθήσει στην αποκατάσταση της οικονομίας από τις συνέπειες του κορωνοϊού και να παράσχει οικονομικό μαξιλάρι στους Αμερικανούς για την άνευ προηγουμένου κρίση.

Η ιστορική συμφωνία ονομάστηκε «το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στην αμερικανική ιστορία» από τον αρχηγό της μειοψηφίας της Γερουσίας, το Δημοκρατικό Τζακ Σούμερ.

Θα ρίξει τρισεκατομμύρια σε μια οικονομία που καταστράφηκε από την πανδημία του κοροναϊού. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την ανακούφιση για τη συμφωνία στο πακέτο διάσωσης, ο Σούμερ προειδοποίησε: «Δεν πρόκειται για επίτευγμα, αλλά για αναγκαιότητα».

Οι ακριβείς λεπτομέρειες όλων των διατάξεων του ιστορικού νομοσχεδίου δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά έχουν διαρρεύσει σημαντικά τμήματα:

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Οι κερδισμένοι

Ενήλικοι αμερικανοί: 250 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για απευθείας πληρωμές σε Αμερικανούς πολίτες. Θα λάβουν 1.200 δολάρια όσοι ενήλικες Αμερικανοί που κερδίζουν λιγότερα από $ 75.000 μεικτά το χρόνο προσαυξημένα για κάθε παιδί κατά $500.

Άνεργοι: Ποσό 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των επιδομάτων ανεργίας. Η ασφάλιση των ανέργων θα παραταθεί σε τέσσερις μήνες από τρεις, αναφέρει η Bloomberg. Οι εβδομαδιαίες πληρωμές θα αυξηθούν κατά 600 δολάρια, ενώ το σύστημα των επιδομάτων ανεργίας θα καλύπτει περισσότερους τύπους εργαζομένων

Νοσοκομεία: 130 δισεκατομμύρια δολάρια θα πάνε στα νοσοκομεία που έχουν επιβαρύνονται λόγω της πανδημίας.

Πολιτείες και Δήμοι: Πολιτειακές και δημοτικές αρχές που δεν έχουν μετρητά θα μπορούν να αντλούν πόρους από μια δεξαμενή ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν φυλαχθεί για δική τους χρήση.

Μικρές επιχειρήσεις: 350 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν ως δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις. Τα δάνεια θα διαγραφούν αν οι επιχειρήσεις πετύχουν στόχους όπως διατήρηση προσωπικού.

Μεγάλες επιχειρήσεις: Επιπλέον δάνεια ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθούν για δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Το 10% αυτού του ποσού – ή 50 δισεκατομμύρια δολάρια – θα διατεθούν στις αεροπορικές εταιρείες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οροι και περιορισμοί – ποιοί χάνουν:

Αλλά μαζί με τα χρήματα που διατέθηκαν, οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας κέρδισαν σημαντικές παραχωρήσεις από το Λευκό Οίκο και τους Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας. Αφορούν όρους για τις επιχειρήσεις που ευνοούνται από το κρατικό χρήμα αλλά και όρους εποπτείας των κεφαλαίων που δίνονται. ΕΙΔΙΚΑ:

Οι εταιρείες που λαμβάνουν κρατικό δάνειο – όπως οι αεροπορικές και άλλοι κολοσσοί – δεν θα μπορούν να αγοράζουν επαναγοράζουν μετοχές δικές τους κατά τη διάρκεια του δανείου και μέχρι ένα έτος μετά την επιστροφή των χρημάτων, αναφέρει η Bloomberg.

Αυτές οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να περιορίσουν τα bonus των στελεχών.

Οι όροι των δανείων θα πρέπει επίσης να δημοσιεύονται.

Χάνουν επίσης οι πετρελαΪκές εταιρίες καθώς τα 3 δισεκ. που προβλέπονταν αρχικά για την ενίσχυσή τους «κόπηκαν» στις διαπραγματεύσεις

Η συμφωνία αποκλείει επίσης να ευνοηθούν με κρατικά χαριστικά δάνεια εταιρείες που ανήκουν στον Πρόεδρο Τραμπ ή την οικογένειά του.

Το ίδιο ισχύει για τις εταιρείες που ανήκουν στον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς, σε οποιοδήποτε μέλος του Κογκρέσου ή σε επικεφαλής οποιουδήποτε κρατικού οργανισμού.

newmoney.gr

 
3627
Thumbnail

Αύριο Τρίτη (7/4) η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο, καθώς και άλλους έξι νόμους στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάσχεσης του κορωνοϊού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε. Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο στήριξης ύψους 990 δισ. δολαρίων για να μειώσει το πλήγμα στην οικονομία, μεταδίδει το Reuters.

ad1mobile

Πάνω από 3.500 άτομα έχουν διαγνωστεί θετικοί με κορωνοϊό στην Ιαπωνία και 85 είναι οι νεκροί. Η εξάπλωση του ιού στη χώρα δεν είναι τόσο μεγάλη συγκριτικά με άλλα σημεία του πλανήτη, ωστόσο οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται ιδιαίτερα ανησυχητικά στο Τόκιο που έχει πάνω από 1.000 κρούσματα και 83 νέα μόνο σήμερα Δευτέρα (6/4). ζ

«Δεδομένου του μεγέθους της κρίσης στο ιατρικό μέτωπο, η κυβέρνηση δέχθηκε εισηγήσεις να ετοιμαστεί για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ο Αμπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που, σύμφωνα με τον Άμπε θα κρατήσει έναν μήνα, θα δίνει στους κυβερνήτες την εξουσία να ζητήσει από τον κόσμο να παραμείνουν στο σπίτι και να κρατήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις, αλλά οι περιορισμοί δεν θα είναι τόσο αυστηροί όσο τα lockdowns σε άλλες χώρες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα υπάρχουν ποινές για όσους αγνοούν τα περιοριστικά μέτρα.

O Άμπε ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να δρομολογήσει πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 108 τρισεκατομμυρίων γιέν. Στο πακέτο περιλαμβάνεται ποσό 6 τρισ. γεν που θα διατεθούν σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις και 26 τρισεκατομμύρια γεν για την παροχή αναβαλλόμενης κοινωνικής ασφάλισης και πληρωμών φόρων.

ad2mobile

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης φαίνεται πάντως πως έχει την υποστήριξη των πολιτών. Σε δημοσκόπηση της JNN, για λογαριασμό της TBS, το 80% είπε ότι συμφωνεί ενώ μόλις το 12% απάντησε ότι δεν το κρίνει ως απαραίτητο.

Πηγή: newmoney
 

article 1