Ισπανία:Ξεκινά σχέδιο εισαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία με τρένο

Συνολικά 12 πλοία έχουν φύγει μέχρι στιγμής από τρία διαφορετικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας

Η Ισπανία ξεκίνησε ένα πιλοτικό έργο για την εισαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία με τρένο για να διερευνήσει τη δυνατότητα χρήσης σιδηροδρομικών μεταφορών καθώς οι θαλάσσιες διαδρομές είναι αποκλεισμένες ή περιορισμένες από τον πόλεμο.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου έχει διαταράξει σοβαρά τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, παρεμποδίζοντας τη συγκομιδή και παγιδεύοντας έως και 25 εκατομμύρια τόνους σιταριού και άλλων σιτηρών στα λιμάνια του Κιέβου στη Μαύρη Θάλασσα. Ο πόλεμος έχει εκτοξεύσει τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων στα ύψη.

Στο πλαίσιο του ισπανικού έργου, μια εμπορευματική αμαξοστοιχία «αποτελούμενη από 25 κοντέινερ, το καθένα μήκους 40 πόδων (12 μέτρα)» αναχώρησε από τη Μαδρίτη αργά την Τρίτη για την πολωνική πόλη Chelm κοντά στα ουκρανικά σύνορα, δήλωσε το Υπουργείο Μεταφορών της χώρας.

>>Διαβάστε επίσης: Ουκρανία:Αύξηση 22,7% στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων τον Ιούλη<<

Θα ταξιδέψει 2.400 χιλιόμετρα στο Chelm όπου θα συγκεντρώσει 600 τόνους σιτηρών και θα επιστρέψει στη Βαρκελώνη στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Πρόκειται για ένα πιλοτικό έργο... για να καταδειχθεί η τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα της μεταφοράς σιτηρών μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου που διασχίζει την Ευρώπη από το Λοτζ στην Πολωνία, στη Βαρκελώνη», ανέφερε το Υπουργείο σε δήλωση. Τα εμπορευματοκιβώτια έχουν εξοπλιστεί με ειδικές επενδύσεις για να μπορούν να μεταφέρουν σιτηρά, πρόσθεσε.

>>Διαβάστε επίσης: Οι πρώτοι Έλληνες εφοπλιστές που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά<<

Στις 22 Ιουλίου, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ με τη μεσολάβηση της Τουρκίας για την άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Μόσχας και την απελευθέρωση εκατομμυρίων τόνων αποκλεισμένων σιτηρών, συμβάλλοντας έτσι στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

>>Διαβάστε επίσης: Απέπλευσε η δεύτερη νηοπομπή με ουκρανικά σιτηρά<<

Από τότε, συνολικά 12 πλοία έχουν φύγει μέχρι στιγμής από τρία διαφορετικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

>>Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Αναχώρησαν 3 νέα φορτία δημητριακών<<

Με την επαναλειτουργία, το ισπανικό έργο θα βοηθήσει επίσης «να αναλυθεί η ικανότητα των χερσαίων μεταφορών για την υποστήριξη των θαλάσσιων διαδρομών», ανέφερε το Υπουργείο.

ΚΥΠΕ