Ισραήλ: Δοκιμάζει την 4η δόση εμβολίου

Η τέταρτη δόση περιμένει την τελική έγκριση από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου

Τέταρτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού χορήγησε ένα ισραηλινό νοσοκομείο σε μια ομάδα στην οποία δοκιμάζεται και η νέα δόση, καθώς η χώρα εξετάζει την έγκριση του μέτρου για ευάλωτες ομάδες σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει την αύξηση των λοιμώξεων που τροφοδοτείται από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας την περασμένη εβδομάδα συνέστησε, το Ισραήλ να γίνει η πρώτη χώρα που θα προσφέρει μια τέταρτη δόση εμβολίου – επίσης γνωστή ως δεύτερη αναμνηστική – σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, σε όσους υποφέρουν από εξασθενημένο ανοσοποιητικό και σε ιατρούς.

Η πρόταση χαιρετίστηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία έχει αγωνιστεί ενάντια στην αύξηση της συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Αλλά η τέταρτη δόση περιμένει την τελική έγκριση από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου, Nachman Ash, έναν γιατρό του οποίου η απόφαση, λένε αξιωματούχοι, θα ληφθεί χωρίς κυβερνητική παρέμβαση.

Δεδομένης της ανησυχίας για την έλλειψη δοκιμαστικών δοκιμών, ο Ash ενδέχεται να τροποποιήσει τα κριτήρια επιλεξιμότητας αυξάνοντας το όριο ηλικίας στα 70 και βγάζοντας τους ιατρούς από τη λίστα, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου το 63% του πληθυσμού των 9,4 εκατομμυρίων του Ισραήλ έχει λάβει τις δύο πρώτες δόσεις εμβολίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου. Σχεδόν το 45% έχει λάβει επίσης μια τρίτη δόση, ενώ έχουν καταγραφεί σχεδόν 2.000 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα Όμικρον.


newmoney.gr

 
11847