Ιταλία: «Ο τουρισμός θα υποφέρει από την απουσία των Ρώσων»

Ο τουρισμός ρωσικής προέλευσης υπήρξε πηγή ζωηρής ζήτησης την τελευταία δεκαετία

Σύμφωνα με το πόρισμα BES (Ιταλικό ακρώνυμο για την «Δίκαιη και Βιώσιμη Ευημερία»), που παρουσιάστηκε στην Ιταλική Βουλή, ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί προβλήματα στην πορεία ανάκαμψης της Ιταλίας.

Το πόρισμα παρέχει μια συνολική εικόνα 12 δεικτών ευημερίας – ανάμεσά τους και ο τουρισμός- που αναλύθηκαν ως προς την εξέλιξή τους κατά τη διάρκεια των δύο ετών πανδημίας, με το 2020,να χαρακτηρίζεται ως το «έτος του σοκ» και το 2021, ως έτος οικονομικής ανάκαμψης και απασχόλησης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΕΡΤ για τις επιπτώσεις της μείωσης των Ρώσων τουριστών στην Ιταλία ο Πρόεδρος του Ιταλικού Στατιστικού Ινστιτούτου (ISTAT), Καθηγητής Gian Carlo Blangiardo, απάντησε πως το 2018 «οι Ρώσοι ήταν οι τουρίστες με την μεγαλύτερη δυνατότητα εκταμίευσης, αφού ο μέσος όρος κατανάλωσης ήταν περίπου στα 145 ευρώ έκαστος ημερησίως» .

«Το 2019  κατείχαν την 4η θέση για την διαμονή τους σε ξενοδοχεία πολυτελείας ή υψηλής κατηγορίας, περισσότεροι από το 40% των Ρώσων τουριστών» πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Ο τουρισμός ρωσικής προέλευσης υπήρξε πηγή ζωηρής ζήτησης την τελευταία δεκαετία, φθάνοντας τα σχεδόν 8 εκατομμύρια άτομα το 2013» αναφέρεται εξάλλου στο πόρισμα».

«Η πρώτη ουκρανική κρίση του 2014, με τις συνέπειες των οικονομικών κυρώσεων και την υποτίμηση του ρουβλίου είχε προκαλέσει μείωση της παρουσίας των Ρώσων στην Ιταλία, οι οποίοι, ωστόσο, άρχισαν να επανακάμπτουν από το 2017, φτάνοντας περίπου τους 6 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019. Με τις επιπτώσεις της έκτακτης ανάγκης για την υγεία, οι παρουσίες μειώθηκαν σε περίπου ένα εκατομμύριο το 2020 και είχαν περαιτέρω μείωση το 2021 σε περίπου 40%» τονίζεται

«Αυτό αποτελεί ένα άκρως σημαντικό στοιχείο» επισήμανε ο Blangiardo «εφόσον ο τουρισμός σίγουρα θα υποφέρει από αυτή την απουσία».

ot.gr

 
10652