Κάτω του $0,98 το ευρώ – Απώλειες 15% στο 9μηνο

Η βρετανική στερλίνα υποχωρεί κατά 0,6% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα και περιορίζεται στο όριο του 1,10 δολαρίου

Κάτω από το 0,98 δολάριο επιστρέφει το ευρώ, το οποίο αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει τις πληροφορίες περί νέας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας στην προσεχή συνεδρίαση της 27ης Οκτωβρίου. 

Πιο συγκεκριμένα, το κοινό νόμισμα διολισθαίνει κατά 0,70% και διαμορφώνεται στο 0,9749 δολάριο, παραμένοντας πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών (0,95 δολάριο). Μάλιστα, από τις αρχές του έτους, οι σωρευτικές απώλειες ξεπερνούν το 15%.  

Η σημερινή καθοδική κίνηση επέρχεται κόντρα στο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg περί νέας παρέμβασης της ΕΚΤ, με στόχο την αναχαίτιση του ιστορικού πληθωρισμού. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Κριστίν Λαγκάρντ θα ανεβάσει κατά ακόμη 75 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο (από 1,25% σε 2%) 

>>Διαβάστε επίσης: Βασιλικό Νομισματοκοπείο: Ο βασιλιάς Καρόλος Γ΄ στα νέα νομίσματα<<

Άλλωστε, τα περιθώρια της κεντρικής τράπεζας είναι ελάχιστα, δεδομένου ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 10% τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο σημείο όλων των εποχών.  

Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, ωθούν την οικονομία με ταχύτερα βήματα προς την ύφεση, κάτι που επιτείνει τις ανησυχίες των επενδυτών, οι οποίοι εύλογα συνεχίζουν να αποστρέφονται τα ευρωπαϊκά assets.  

>>Διαβάστε επίσης: Έξι μεγάλοι οίκοι «υπέρμαχοι» της κυριαρχίας δολαρίου στις αγορές<<

Την ίδια στιγμή, η βρετανική στερλίνα υποχωρεί κατά 0,6% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα και περιορίζεται στο όριο του 1,10 δολαρίου, πολύ κοντά στο χαμηλό 37 ετών (1,03 δολάριο). Μέσα στο 2022 δε, η συνολική κάμψη καθορίζεται στο -17%. 

Μάλιστα, η κατάσταση θα ήταν ακόμη δυσμενέστερη, αν δεν είχε μεσολαβήσει η παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία έσπευσε να προχωρήσει σε έκτακτες αγορές ομολόγων, ανακόπτοντας το κύμα ρευστοποιήσεων.  

Βασική πηγή ανησυχίας για το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί το ιστορικό πακέτο φορο-μειώσεων της κυβέρνησης Τρας (το μεγαλύτερο από το 1972), το οποίο -σύμφωνα με τους επενδυτές- κλιμακώνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και αυξάνει τις ανάγκες του κράτους για νέο δανεισμό.  

Από την πλευρά του, το αμερικανικό δολάριο διατηρείται στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 20ετίας, καθώς αναδεικνύεται σε «βασιλιά» των νομισμάτων, αποτελώντας το βασικό «καταφύγιο» των επενδυτών εν μέσω του τρέχοντος περιβάλλοντος αβεβαιότητας και προκλήσεων.

newmoney.gr