Κίνα: Επίθεση Τζινπίνγκ στην «αμερικανική ηγεμονία»

«Ο κόσμος θέλει δικαιοσύνη, όχι ηγεμονία»

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε την Τρίτη την απόρριψη των ηγεμονικών δομών εξουσίας, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου για ένα διευρυνόμενο φάσμα θεμάτων, όπως φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μιλώντας στο ετήσιο Boao Forum για την Ασία, ο κ. Τζινπίνγκ  επέκρινε τις προσπάθειες ορισμένων χωρών να «χτίσουν εμπόδια», τα οποία είπε ότι θα βλάψουν χώρες και δεν θα ωφελήσουν κανέναν.

Η Κίνα έχει από καιρό ζητήσει μεταρρυθμίσεις στο παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης ώστε να αντικατοπτρίζεται καλύτερα ένα πιο διαφορετικό φάσμα προοπτικών και αξιών από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της δικής της, αντί εκείνων μερικών μεγάλων εθνών.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Έχει επίσης επανειλημμένα συγκρουστεί με τα μεγαλύτερα ενδιαφερόμενα μέρη στην παγκόσμια διακυβέρνηση, ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, για μια σειρά θεμάτων από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως την οικονομική επιρροή της Κίνας σε άλλες χώρες.

«Ο κόσμος θέλει δικαιοσύνη, όχι ηγεμονία», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος σε παρατηρήσεις που μεταδόθηκαν στο φόρουμ.

Ενώ ο κ. Τζινπίνγκ δεν κατονόμασε καμία χώρα στις παρατηρήσεις του, οι Κινέζοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν πρόσφατα στην αμερικανική «ηγεμονία» ασκώντας κριτική στην Ουάσινγκτον για το εμπόριο και τη γεωπολιτική.

Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε την πρώτη του σύνοδο κορυφής του Λευκού Οίκου από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της, σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα, στην οποία η Κίνα ήταν στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης.

Και οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι "μοιράζονται σοβαρές ανησυχίες" για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και την περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, όπου η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι το Πεκίνο διαπράττει γενοκτονία εναντίον Μουσουλμάνων Ουιγούρων. Η Κίνα αρνήθηκε τις αιτιάσεις.

Σε μια έκθεση οικονομικής συνεργασίας με εξαίρεση την Κίνα, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επενδύσουν από κοινού σε τομείς όπως η τεχνολογία 5G, η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική πληροφορική, η γονιδιωματική και οι αλυσίδες εφοδιασμού ημιαγωγών μικροτσίπ.

Καθώς η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν συγκεντρώνει άλλους δημοκρατικούς συμμάχους για να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Κίνα, το Πεκίνο επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς με τους εταίρους του και τους οικονομικά εξαρτώμενους γείτονες στη Νοτιοανατολική Ασία.

Πηγή: Naftemporiki.gr