Κίνα: Το «εργοστάσιο του κόσμου» έμεινε από …ρεύμα

Οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος επιβαρύνουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες

Χιλιάδες εργοστάσια στην Κίνα υπολειτουργούν, καθώς οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος πλήττουν τις νότιες περιοχές της χώρας. «Οι αρχές μας προειδοποίησαν στις 11 το πρωί ότι θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση του εργοστασίου στις  2 το μεσημέρι. Απλώς μας άφησαν λίγο ρεύμα για να κρατήσουμε αναμμένα τα φώτα και τις κάμερες παρακολούθησης» , λέει στη Les Echos , ο επικεφαλής μεγάλης Γαλλικής βιομηχανίας στην Κίνα.

Οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας κλιμακώθηκαν τους τελευταίους μήνες σε περισσότερες από 20 επαρχίες που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της χώρας. Στην επαρχία Τζιανγκσού, βόρεια της Σαγκάης, διακόπτεται στη διάρκεια της ημέρας η λειτουργία των μηχανημάτων και οι εργαζόμενοι  καλούνται να εργαστούν τη νύχτα ή τα Σαββατοκύριακα.

Οι περικοπές αυτές επιβαρύνουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες .Τα κινεζικά εργοστάσια κατέχουν κεντρικό ρόλο σε βασικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την παραγωγή φαρμάκων, χημικών λιπασμάτων ή ακόμη και ορισμένων εξαρτημάτων για  αυτοκίνητα. Στο Σετζιάνγκ, τα 200 εργοστάσια που προμηθεύουν το 40% της κινεζικής κλωστοϋφαντουργίας , θα μείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Στην περιοχή Γκουανγντόγκ, στα νότια της χώρας, τα εργοστάσια έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις διακοπές του ρεύματος. «Από τα τέλη Μαίου , η επιχείρησή μας δεν έχει λειτουργήσει 35 ημέρες», λέει  Γάλλος επιχειρηματίας στη Les Echos. Οι τοπικές αρχές έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι αναμένονται νέες περικοπές, με την άφιξη του ακραίου ψύχους στα βόρεια της χώρας, γεγονός που θα αυξήσει τη ζήτηση ενέργειας.

Οι Κινέζοι βιομήχανοι, που μέχρι τώρα είχαν επωφεληθεί από την ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη, βλέπουν τώρα τις τιμές παραγωγού να σκαρφαλώνουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 χρόνων. «Έλλειψη εξαρτημάτων, έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων και έλλειψη επενδύσεων, όλα αυτά δεν αποτελούν καλά νέα για το 2022», τονίζει στην Les Echos ο Γάλλος επιχειρηματίας.

Οι ελλείψεις αυτές δείχνουν το μέγεθος  των ενεργειακών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κίνα. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εξακολουθεί να αντλεί το 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, μια εξάρτηση που είναι δύσκολο να συμβαδίσει  με τους κλιματικούς στόχους της χώρας.

Περιζήτητες οι γεννήτριες

Τα ενεργειακά προβλήματα έχουν καταστήσει περιζήτητες τις ηλεκτρικές γεννήτριες. «Η κατάσταση θυμίζει την έναρξη της επιδημίας Covid-19 όταν ψάχναμε παντού για μάσκες που πωλούνταν σε υψηλή τιμή! », λέει ο Γάλλος επιχειρηματίας. Το σίγουρο είναι ότι οι περικοπές επηρεάζουν τη δραστηριότητα και αυξάνουν το κόστος: «Ορισμένες από τις γραμμές παραγωγής μας λειτουργούσαν 24 ώρες την ημέρα, οπότε δεν μπορούμε πλέον να ανταποκριθούμε στις παραγγελίες», τονίζει ο επιχειρηματίας και προσθέτει: «Το σταθερό κόστος αυξάνεται αλλά η παραγωγή μειώνεται. 

«Ακόμα κι αν  σε ορισμένες επαρχίες ή μητροπόλεις όπως η Σαγκάη ,τα εργοστάσια γλιτώσουν από τις περικοπές, οι επιχειρήσεις επηρεάζονται έμμεσα λόγω των  δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές τους, σε άλλες περιοχές της Κίνας», εξηγεί η Μπετίνα Σόεν-Μπεχάνζιν, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου.  

naftemporiki.gr