Κίνα: Ξεκινά πιστωτικό όριο $120 δις για την προώθηση υποδομών

Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες

Η Κίνα έχει ξεκινήσει ένα πιστωτικό όριο 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα υποδομής, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να εκκινήσει την προβληματική οικονομία του, η οποία έχει χτυπηθεί από τα μέτρα της χώρας για μηδενικό κορωνοϊό.

Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες, καθώς η κομμουνιστική ηγεσία εμμένει σε μια στρατηγική εξουδετέρωσης των αλυσίδων μετάδοσης με μαζικά τεστ και lockdown -- αναγκάζοντας τα εργοστάσια να σταματήσουν την εργασία και να μπλοκάροντας τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο Πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα σε «εύλογη» ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, καθώς εντείνονται οι φόβοι για τον επίσημο ετήσιο στόχο ανάπτυξης περίπου στο 5,5%.

Η ενίσχυση επαρχιών που επλήγησαν σκληρά με προγράμματα υποδομής έχει αναδειχθεί ως βασικό εργαλείο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προώθηση της ανάπτυξης στις τοπικές οικονομίες που ισοπεδώνονται από τον ιό και την ταυτόχρονη κατάρρευση των εσόδων τους από τις πωλήσεις γης σε κατασκευαστικές εταιρείες.

Μια συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Λι την Τετάρτη ενέκρινε ένα τεράστιο νέο ποσό για τις υποδομές.

«Είναι απαραίτητο να αυξηθεί το πιστωτικό όριο των τραπεζών κατά 800 δισεκατομμύρια γιουάν (120 δισεκατομμύρια δολάρια)», ανέφερε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός CCTV.

«Θα παρέχει μακροπρόθεσμη υποστήριξη σε διάφορα έργα υποδομής», δήλωσαν οι Betty Wang και Zhaopeng Xing της ANZ Research σε έκθεση της Πέμπτης.

Αυτό με τη σειρά του θα «οδηγήσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας». Το ποσό είναι «σχεδόν το ήμισυ του 1,65 τρισεκατομμυρίου γιουάν του νέου τραπεζικού δανεισμού το 2021», προσθέτουν σε σημείωμα οι αναλυτές της Nomura. Το ποσό αντιπροσώπευε περίπου το ένα πέμπτο των νέων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δανείων για τον τομέα των υποδομών το 2021, ανέφερε το σημείωμα.

Οι αναλυτές της Nomura εκτιμούν ότι το Πεκίνο έχει χρηματοδοτικό κενό έξι τρισεκατομμυρίων γιουάν, εν μέρει λόγω της κατάρρευσης των πωλήσεων γης -- μια βασική πηγή κεφαλαίων -- και λόγω του κύματος Όμικρον.

Το τελευταίο ξέσπασμα του ιού ήταν το χειρότερο της Κίνας από τις αρχές της πανδημίας και προκάλεσε τον αποκλεισμό του βασικού επιχειρηματικού κέντρου της Σαγκάης για δύο μήνες.

Ενώ η πόλη έκτοτε έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς καθώς μειώνονται τα κρούσματα, η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή -- οι επιχειρήσεις παραμένουν ανήσυχες για μελλοντικές αναζωπυρώσεις και υπάρχει τεράστια συσσώρευση αγαθών στο λιμάνι.

ΚΥΠΕ