Κομισιόν: Δεν αλλάζει αξιολόγησή για πάγωμα κονδυλίων σε Ουγγαρία

Σύμφωνα με επιστολή Χαν προς το Συμβούλιο

Επιστολή με την οποία διευκρινίζει τις θέσεις της όσον αφορά την αξιολόγηση του προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ουγγαρίας, υπογραμμίζοντας πως η αξιολόγηση της δεν αλλάζει σε σχέση με σχεδόν όλες τις ανησυχίες που είχε καταγράψει στην προηγούμενή της έκθεση και οι οποίες είχαν φέρει πάγωμα κονδυλίων, έστειλε το απόγευμα της Παρασκευής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στην επιστολή του ο Επίτροπος Προϋπολογισμών, Γιοχάνες Χαν, σημειώνει πως «η γενική αξιολόγηση της Κομισιόν είναι πως, παρά τα βήματα που έλαβε η Ουγγαρία, το γενικότερο ρίσκο για τον προϋπολογισμό της Ένωσης παραμένει αναλλοίωτο», και πως αυτό «δεν έχει αλλάξει δεδομένων των πρόσφατων νομοθετικών αλλαγών που υιοθετήθηκαν στην Ουγγαρία».

Η τελική απόφαση για την αποδέσμευση κονδυλίων εναπόκειται στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο και θα κληθεί να ψηφίσει επί της εισήγησης της Κομισιόν το αργότερο μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, ο Επίτροπος Χαν αναφέρει πως η Τσεχική Προεδρία ζήτησε αναθεώρηση της αξιολόγησης της όσον αφορά την εφαρμογή του μηχανισμού προστασίας του προϋπολογισμού της από παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Όπως σημειώνει, η Κομισιόν αξιολόγησε τις επιπρόσθετες πληροφορίες που παρείχε η Ουγγαρία στις 6 Δεκεμβρίου και πως παρά την επαναδιατύπωση των προθέσεων για μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται, οι πληροφορίες αυτές «δεν επιδεικνύουν υιοθέτηση νομικών πράξεων που εκπληρώνουν τέτοια ορόσημα κατά τρόπο που να εφαρμόζουν πλήρως τα διορθωτικά μέτρα».

Η επιστολή έρχεται μετά από πιέσεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία προς την Κομισιόν να αναθεωρήσει την αξιολόγηση του προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ουγγαρίας, με την οποία η Κομισιόν ουσιαστικά «πάγωσε» στις 30 Νοεμβρίου την αποδέσμευση 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε χρηματοδοτήσεις, θέτοντας ως όρο για την καταβολή τους την εκπλήρωση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Βρυξελλών και Βουδαπέστης και αφορούν κυρίως το κράτος δικαίου.

Η κίνηση αυτή της Κομισιόν έφερε ως απάντηση το πρόσφατο βέτο της Ουγγαρίας στην αποδέσμευση χρηματικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ενώ η Ουγγαρία συνεχίζει να εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά την επιβολή μίνιμουμ εταιρικού φόρου στην ΕΕ.

ΚΥΠΕ