Κομισιόν: Δεν γνωρίζουμε ποιες εταιρείες πληρώνουν σε ρούβλια

Συνεδριάζουν οι Υπ. Ενέργειας της ΕΕ για το φυσικό αέριο - Η Κομισιόν ετοιμάζει εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο

UPD: Σταδιακά και με εξαιρέσεις το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες ούτε για χώρες ούτε για ιδιωτικές εταιρείες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια όπως επιθυμεί η Ρωσία ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον ερωτηθείσα σχετικά κατά την άφιξή της στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, η κ. Σίμσον σημείωσε ότι « το αίτημά της να γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια είναι μία προφανής προσπάθεια να διχαστεί η ΕΕ».

Τέλος, η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση «με ενότητα και αλληλεγγύη».

Γαλλίδα υπ. περιβάλλοντος: «Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια»

«Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό τον ελιγμό που παραβιάζει τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια». Αυτό δήλωσε, σχετικά με τις απαιτήσεις της Μόσχας για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου, η Γαλλίδα Υπουργός περιβάλλοντος, Μπαρμπαρά Πομπιλί, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

«Μετά τη μονομερή και βάναυση απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, αποφάσισα να συγκαλέσω αυτό το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πρώτα από όλα για να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη μας με τις δύο αυτές χώρες και να καταδικάσουμε αυτή την πράξη που παραβιάζει τα συμβόλαια και είναι απαράδεκτη.», δήλωσε η Γαλλίδα Υπουργός και προεδρεύουσα του Συμβουλίου. Η ίδια, εξήγησε ότι το σημερινό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί ολοκληρωτικά στο θέμα του εφοδιασμού φυσικού αερίου και ειδικότερα στην εφαρμογή κοινών πολιτικών για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και στην εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βερσαλλιών, όπως π.χ. ο μηχανισμός αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο μηχανισμός κοινών προμηθειών φυσικού αερίου. Θα συζητηθεί επίσης, η διαφοροποίηση του εφοδιασμού ενέργειας και η μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου «REPowerEU» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ερωτηθείσα αν κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει τη Μόσχα σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, η Γαλλίδα Υπουργός αρκέστηκε να απαντήσει λέγοντας : «το σημαντικό είναι να δείξουμε ότι όλοι είμαστε σύμφωνοι να συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ και ότι δε θα δεχτούμε να μας επιβληθούν μονομερώς τροποποιημένα συμβόλαια».

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τη στάση της Ουγγαρίας, η Γαλλίδα Υπουργός ανέφερε ότι είναι «εποικοδομητική», όπως και των υπολοίπων χωρών, διότι όλοι έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης που απαιτεί μεγάλη συλλογική υπευθυνότητα.

Τι εξετάζεται στη συνεδρίαση των "27" για το φυσικό αέριο

Ζητείται "σαφήνεια” - που είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να πει κανείς ότι ζητούνται τα κατάλληλα προσχήματα ώστε η Ε.Ε. να διατηρήσει τόσο το γόητρό της όσο και την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, την οποία διακηρύσσει ότι επιθυμεί να αποτινάξει χωρίς να είναι καθόλου έτοιμη στην πραγματικότητα για αυτό.

Η σημερινή συνεδρίαση των "27” στον απόηχο της διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία αποτελεί στην πραγματικότητα ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα στην Κομισιόν και εκείνα τα κράτη-μέλη τα οποία εμφανίζονται πρόθυμα να προσχωρήσουν στον νέο μηχανισμό πληρωμής που απαιτεί η Μόσχα, με το άνοιγμα στην Gazprombank λογαριασμών σε ρούβλια, ώστε η τράπεζα να πραγματοποιεί τη μετατροπή των εισπράξεων στο ρωσικό νόμισμα από ευρώ.

Οι αρχικές οδηγίες της Κομισιόν ήταν επιδεκτικές ερμηνειών – οι οποίες και αξιοποιήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους. Όμως την περασμένη εβδομάδα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαμήνυσε ότι η προσχώρηση στον μηχανισμό αυτό συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το οποίο βεβαίως ήταν ακριβώς ο λόγος για τον οποίο ο Πούτιν εμπνεύσθηκε αυτό το σχήμα.

Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο λόγο, περισσότερο και από τις ανάγκες στήριξης της ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος, η οποία έχει επανέλθει στα πρό της εισβολής στην Ουκρανία επίπεδα, η στόχευση του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου ήταν πολιτική: να φέρει αντιμέτωπους τους Ευρωπαίους με τις ακρότατες λογικές συνέπειες των ενεργειών τους, προκειμένου να υποχρεώσει κάποιους από αυτούς να υπονομεύσουν τις ίδιες τους τις κυρώσεις.

Πρόκειται στην πραγματικότητα, όπως το κατέστησε σαφές για άλλη μία φορά με δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, για απάντηση στην πιο τολμηρή έως τώρα κίνηση της Δύσης, ήτοι την δέσμευση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Εφόσον οι εισπράξεις από το φυσικό αέριο πραγματοποιούνται σε ευρώ ή δολάρια και είναι υποχρεωτικά τοποθετημένες σε δυτικές τράπεζες, η δέσμευση συνεπάγεται ότι το αντίτιμο κάθε μελλοντικής πώλησης θα μη προσβάσιμο στους πωλητές.

Αλλά "δωρεάν γεύμα”, ως γνωστόν, δεν υπάρχει. Και το φυσικό αέριο (σε αντίθεση με το ρωσικό πετρέλαιο από το οποίο η Ε.Ε. είναι ευκολότερο να απεξαρτηθεί) έχει συγκριμένο, προς το παρόν αναντικατάστατο προμηθευτή ικανό να καλύψει τις ανάγκες χωρών όπως η Γερμανία.

Και η εταιρεία Uniper, η οποία έχει συμβόλαια προμήθειας 22 bcm αερίου ετησίως, ήτοι το ήμισυ των γερμανικών εισαγωγών, δηλώνει ότι θα προσχωρήσει στον μηχανισμό της Gazprombank. Και έχει σε αυτό την στήριξη κλάδων όπως η χημική βιομηχανία, που σε οποιαδήποτε διατάραξη της τροφοδοσίας θα υποστούν ισχυρό πλήγμα, το οποίο θα μεταφερθεί σε ισχυρούς μετόχους όπως τα γερμανικά ταμιευτήρια και ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, σε κλειστή συνάντηση την Τετάρτη με τους μονίμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών, η Πολωνία και η Βουλγαρία, υποστηριζόμενες από την Ελλάδα, τη Σλοβακία, τη Δανία, τη Λετονία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Φινλανδία, διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη σαφήνειας και λεπτομερειών σε ορισμένες από τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν.

Η Πολωνία ειδικότερα δήλωσε ότι η επιλεκτική ερμηνεία του ρωσικού διατάγματος αποτελεί εργαλείο διάσπασης της αλληλεγγύης της Ε.Ε. από τη Ρωσία, ενώ από κοινού με την Βουλγαρία αφενός υποστήριξαν ότι η κίνηση της Μόσχας δεν αποτελεί άμεση απειλή για την οικονομία τους σε αυτό το στάδιο, αφετέρου κατηγόρησαν τους λοιπούς εταίρους ότι επωφελούνται από εναλλακτικές ρυθμίσεις εφοδιασμού.

Ωστόσο, τυχόν επιμονή της Κομισιόν στην αυστηρή θέση ότι και η συναλλαγματική μετατροπή μέσω Gazprombank συνιστά παραβίαση κυρώσεων, θα σημαίνει ότι σειρά εταιρειών από διαφορετικά κράτη-μέλη θα βρεθούν αντιμέτωπες με την κοινοτική διαδικασία παραβίασης (infringmenet procedure) και τα πρόστιμα που αυτή συνεπάγεται.

Εξ ού και αναζητούνται οδοί διαφυγής, όπως η βεβαίωση ότι η συναλλαγή με την Gazprom ολοκληρώνεται κατά την κατάθεση του ποσού σε ευρώ, πριν την μετατροπή του στον δεύτερο λογαριασμό, ενώ ταυτόχρονα η Πολωνία και η Βουλγαρία θα καλυφθούν με επιπλέον αέριο που θα παράσχουν γείτονες όπως η Γερμανία και η Ελλάδα. 

H ΕΕ προετοιμάζει έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τα σενάρια για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από ένα εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, το οποίο η Κομισιόν προετοιμάζει, καθώς η Επιτροπή είναι επιφυλακτική για το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρώσει αύριο Τρίτη τις εργασίες της για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου, οι εξαγωγές του οποίου αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της Μόσχας.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνυπογράψει κυρώσεις που θα αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Η Σλοβακία είναι επίσης μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Για να διατηρήσει ενωμένο το ευρωπαϊκό μπλοκ των 27, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφέρει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία «εξαίρεση ή μια μακρά μεταβατική περίοδο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Το εμπάργκο πετρελαίου είναι πιθανό να εφαρμοστεί σταδιακά ούτως ή άλλως, πιθανότατα να τεθεί σε πλήρη ισχύ μόνο από τις αρχές του επόμενου έτους, έχουν αναφέρει αξιωματούχοι.

Η Ευρώπη είναι ο προορισμός για σχεδόν τις μισές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας - παρέχοντας στη Μόσχα μια τεράστια πηγή εσόδων που χώρες όπως η Λετονία και η Πολωνία λένε ότι πρέπει να περικοπεί, για να σταματήσει η Μόσχα να χρηματοδοτεί τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πληρώσει στη Ρωσία σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Συνολικά, η ΕΕ εξαρτάται από τη Ρωσία για το 26% των εισαγωγών πετρελαίου της, αλλά αυτή η εξάρτηση ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών.

Η Σλοβακία και η Ουγγαρία, και οι δύο στη νότια διαδρομή του αγωγού Ντρουζμπά που μεταφέρνει ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη, εξαρτώνται ιδιαίτερα, καθώς έλαβαν αντίστοιχα το 96% και το 58% των εισαγωγών αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, ανέφερε τις τελευταίες ημέρες ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί ένα εμπάργκο πετρελαίου, έχοντας αρχικά αντισταθεί υπό τον φόβο του οικονομικού κόστους.

Με 555.000 βαρέλια την ημέρα, η Γερμανία εισήγαγε το 35% του αργού πετρελαίου της από τη Ρωσία το 2021, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες το μείωσε στο 12%, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας σε μια ενημέρωση για την ενεργειακή ασφάλεια χθες Κυριακή.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε χθες ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της επιβολής εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πετρέλαιο το οποίο εξάγει η Ρωσία.

Η Γερμανία, δήλωσε η Μπέρμποκ στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, είναι πλέον «έτοιμη» να αντεπεξέλθει χωρίς να αγοράζει αργό από τη Ρωσία για αρκετά χρόνια.

Το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ πρόκειται να παρουσιαστεί στους πρεσβευτές των κυβερνήσεων της ΕΕ την Τετάρτη.

capital.gr/ amna.gr