Κόντε: «Μην επαναλάβετε τα λάθη που κάνατε στην Ελλάδα»

Ο Γιούνκερ πήρε λάθος δρόμο στο θέμα της Ελλάδας

Τα λάθη που έκανε η Κομισιόν για την αντιμετώπιση του ελληνικού δημοσιονομικού χρέους επικαλέστηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, με στόχο να υπερασπιστεί την πολιτική του.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ο Κόντε δεν φάνηκε να έχει αμφιβολίες και στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου έστειλε το μήνυμά του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας: «Με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχω φιλική σχέση. Τώρα λέει ότι έχουμε πάρει λάθος δρόμο αλλά θα του εξηγήσω ότι είναι εκείνος που πήρε λάθος δρόμο στο θέμα της Ελλάδας».

Πρόσθεσε, δε, ότι θα παρουσιάσει στον Γιούνκερ τα αναπτυξιακά μέτρα της Ιταλίας και την θετική πορεία της οικονομίας της χώρας. Πρόκειται να συναντηθούν μεθαύριο στη Μάλτα στη σύνοδο των μεσογειακών χωρών της Ένωσης.

Ο Κόντε, με αυτό τον τρόπο, θέλησε να αναφερθεί στον διάλογο της Ρώμης με τις Βρυξέλλες ο οποίος -θεωρητικά- θα πρέπει να οδηγήσει στην αποφυγή της διαδικασίας κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας, για υπερβολικό δημόσιο χρέος.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι η Ιταλία «κινείται προς επισφαλή κατεύθυνση» και κινδυνεύει να ξεκινήσει σε βάρος της η λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Μέτρα για την ασφάλεια και την μετανάστευση

Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε και με μια νέα σειρά μέτρων τα πιο σημαντικά από τα οποία, αφορούν την ασφάλεια και την μετανάστευση. Στο εξής, θα επιβάλλεται πρόστιμο από δέκα μέχρι και πενήντα χιλιάδες ευρώ σε πλοία που θα μεταφέρουν μετανάστες στην Ιταλία, χωρίς να έχουν άδεια. Στην δέσμη μέτρων, τελικά, δεν συμπεριελήφθη περαιτέρω οικονομικό πρόστιμο σε βάρος των «απελπισμένων της θάλασσας», το οποίο είχε προταθεί τις περασμένες εβδομάδες.

Αστυνομικοί με μυστική ταυτότητα, επίσης, θα μπορούν να κάνουν έρευνες σχετικά με τα δίκτυα που εκμεταλλεύονται την  διακίνηση μεταναστών.  Πρόκειται για μέτρα που ζήτησε με επιμονή και επέβαλε ο Ματέο Σαλβίνι.

Την ίδια ώρα, τα Πέντε Αστέρια του Λουίτζι Ντι Μάιο ζητούν και άλλες παρεμβάσεις:  κυρίως,  να αυξηθεί η επιστροφή των μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής,  στις χώρες καταγωγής τους. Συνολικά, στην Ιταλία υπολογίζονται περίπου στις  πεντακόσιες χιλιάδες. Παρά τις διάφορες εξαγγελίες, στο θέμα αυτό ο γραμματέας της Λέγκα δεν προχώρησε σε ουσιαστικές κινήσεις.

Τέλος,  θα γίνουν σύντομα  έλεγχοι σε εμπορικές επιχειρήσεις μεταναστών με καταγωγή από την Κίνα και το Πακιστάν. Το κίνημα Πέντε Αστέρων, δηλαδή, στη φάση αυτή δείχνει να βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την Λέγκα.

naftemporiki.gr