Κορωνοϊός: Πόσο θα κοστίσει στη γερμανική οικονομία

Πότε αναμένεται να ανακάμψει

Συνολικά 300 δισ. ευρώ θα έχει κοστίσει μέχρι τον Ιούνιο ο κορωνοϊός στη γερμανική οικονομία, η οποία θα χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (ΙDW), το οποίο παρουσίασε σήμερα (24/5/2021) σχετικό υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης.

Σύμφωνα με αυτό, οι ερευνητές αναμένουν ζημία ύψους 300 δισ. ευρώ στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Χωρίς τον κορωνοϊό, η οικονομία θα συνέχιζε να αναπτύσσεται. Εν τω μεταξύ, παρόλο που το 13% των πολιτών είναι πλήρως εμβολιασμένο και τα κρούσματα μειώνονται, η πανδημία αφήνει εξαιρετικά σοβαρά ίχνη πίσω της, ανέφεραν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας στην παρουσίασή τους.

Για τους υπολογισμούς του, το Ινστιτούτο προσομοίωσε τα στοιχεία μιας ενεργούς οικονομίας χωρίς τους περιορισμούς της πανδημίας και τα συνέκρινε με την πραγματική εξέλιξη των στοιχείων της οικονομίας λόγω του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Γερμανίας μειώθηκε κατά 4,8% το 2020 λόγω της πανδημίας. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Πηγή: newmoney

 
5375