Κουάρτενγκ: Προειδοποίησε την Τρας για τον μίνι προϋπολογισμό

Στη Λιζ Τρας έριξε την ευθύνη για τον μίνι προϋπολογισμό ο τέως Υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ

Στη Λιζ Τρας έριξε την ευθύνη για τον μίνι προϋπολογισμό της προηγούμενης βρετανικής Κυβέρνησης που οδήγησε στη δική του αποπομπή και στην πτώση της Πρωθυπουργού μετά από 45 ημέρες ο τέως Υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ.

Στην πρώτη συνέντευξη μετά από την απομάκρυνσή του από την πιο βραχύβια Κυβέρνηση στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, ο στενός προσωπικός φίλος και ιδεολογικός σύμμαχος της κ. Τρας είπε στο Talk TV πως είχε συμβουλεύσει την Πρωθυπουργό να «επιβραδύνει» τη μείωση φόρων και να ακολουθήσει μία «μεθοδική και στρατηγική προσέγγιση» ως προς την ανάπτυξη της οικονομίας.

Οι μαζικές περικοπές φόρων του μίνι προϋπολογισμού σε συνδυασμό με τα μεγάλα πακέτα στήριξης κατά της ενεργειακής ακρίβειας μέσω αυξημένου κρατικού δανεισμού προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στις αγορές, αυξήσεις επιτοκίων και κόστους του κρατικού δανεισμού και εν τέλει την παραίτηση της Λιζ Τρας.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Κουάρτενγκ, στην παρότρυνσή του προς την τότε πρωθυπουργό να επιβραδύνει τις οικονομικές αλλαγές εκείνη του είχε απαντήσει πως είχε μόνο δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές. Εκείνος αντέτεινε πως αν συνέχιζε έτσι, τότε θα είχε «μόνο δύο μήνες» στην εξουσία.

>>Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις για τον προϋπολογισμό<<

Ο ίδιος είπε επίσης πως πληροφορήθηκε ότι επίκειτο η αποπομπή του από τα μέσα ενημέρωσης καθ’ οδόν προς την Ντάουνινγκ Στριτ. Όταν έφτασε εκεί για να του ανακοινωθεί η απόλυσή του από την κυβέρνηση, η κα Τρας ήταν «αναστατωμένη και φορτισμένη».

Ο κ. Κουάρτενγκ της είπε ότι ήταν «τρελό» να τον αποπέμψει. «Ο κόσμος θα ρωτήσει ‘αν απολύεις τον άνθρωπο που έκανε αυτά που ήθελες, γιατί είσαι εσύ ακόμα εδώ;’», την προειδοποίησε.

Ο τέως Υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να απολογηθεί για την οικονομική αναστάτωση που προκάλεσε ο μίνι προϋπολογισμός, λέγοντας ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας δεν ήταν δημιούργημα της Kυβέρνησης Τρας. Παραδέχθηκε πάντως ότι θα μπορούσε να επιρριφθεί ευθύνη σε εκείνη την περίοδο για την αύξηση των επιτοκίων και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Ο Κουάσι Κουάρτενγκ επέμεινε παρόλα αυτά ότι είναι ακόμα φίλοι με τη Λιζ Τρας.

ΚΥΠΕ

 
11847