Κρίσιμες οι επόμενες δυο εβδομάδες για το deal Viva- JP Morgan

Τις τελευταίες εβδομάδες τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από το mega deal

Αδειάζει η κλεψύδρα για τη δημιουργία του πρώτου "μονόκερου" στη χώρα μας, καθώς έως τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία εξαγοράς στρατηγικού ποσοστού της Viva Wallet από τον παγκόσμιο κολοσσό JP Morgan έναντι 1 δισ. δολαρίων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από το mega deal που "τάραξε τα νερά" στο ελληνικό επιχειρείν στις αρχές του έτους, όταν η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει το 49% της επιτυχημένης fintech που δραστηριοποιείται στον τομέα των πληρωμών σε 24 ευρωπαϊκές χώρες όπου διαθέτει τραπεζική άδεια.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δύο πλευρές -JP Morgan και το ιδρυτικό δίδυμο Χάρης Καρώνης – Μάκης Αντύπας φαίνεται να μην "τα βρίσκουν" σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά δικαιώματα εξαγοράς που προβλέπει το Shareholders Agreement κατ’ απαίτηση του αγοραστή.

Η εν λόγω συζήτηση, η οποία διεξάγεται μεταξύ του πλειοψηφικού μετόχου και του αγοραστή χωρίς να περιλαμβάνει τους μετόχους μειοψηφίας, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο. Ο λόγος είναι ότι ο CEO Χάρης Καρώνης προβάλλει πρόσθετες απαιτήσεις και όρους για τη διάθεση επιπλέον ποσοστού στη JP Morgan η οποία διεκδικεί ουσιαστικά να αποκτήσει τα ηνία του ελληνικού unicorn σε προκαθορισμένο χρονικό ορίζοντα.

Πηγές με γνώση των πληροφοριών αναφέρουν στο Capital.gr ότι ο κ. Καρώνης δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να εκχωρήσει τον έλεγχο -πόσο μάλλον ολόκληρο το ποσοστό που διαθέτει με τον συνέταιρό του Μάκη Αντύπα- στην εταιρεία-φαινόμενο που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε στα σημερινά μεγέθη κυριολεκτικά από το "μηδέν".

Το ζήτημα αυτό τέθηκε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε εχθές, Παρασκευή, με τη συμμετοχή και των μειοψηφικών μετόχων, δηλαδή το LATSCO family office (13%), η DECA (10%) και το fund Hedosophia (24%) χωρίς, ωστόσο, να βγει "λευκός καπνός".

Είναι γεγονός ότι η απόκτηση ποσοστού μειοψηφίας, που δεν παρέχει τον διοικητικό έλεγχο στη fintech που -με βάση τη συμφωνία- αποτιμάται σε 2 δισ. δολάρια, δεν συνάδει με την τακτική ισχυρών ομίλων που εξαγοράζουν startups. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο εάν αναλογιστεί κανείς την εκκεντρική και συγκρουσιακή προσωπικότητα του συνιδρυτή της Viva, Χάρη Καρώνη, o οποίος τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν σε ανοιχτό πόλεμο με το τραπεζικό σύστημα προχωρώντας σε μηνύσεις ακόμη και ενάντια των τραπεζικών στελεχών προσωπικά.

Κινήσεις που γεννούν ερωτήματα

Την ώρα που η εικόνα σχετικά με το mega deal "θολώνει", τόσο η Viva όσο και η JP Morgan προχωρούν σε ανακοινώσεις που δεν περιλαμβάνουν η μία την άλλη, λίγες μάλιστα ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την οποία έχουν δεσμευτεί έναντι και των εποπτικών αρχών που εξέπεμψαν "πράσινο φως" για τη συμφωνία πριν ένα δίμηνο, τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πριν μία εβδομάδα, η JP Morgan ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει γραφεία στην Αθήνα προκειμένου να υποστηρίξει τις εργασίες της στην Ελλάδα στον τομέα των πληρωμών. "Το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη της ανάπτυξης της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και της κρυπτογραφίας, που σχετίζονται με συστήματα πληρωμών", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Η είδηση του αμερικανικού κολοσσού αποπνέει "άρωμα" Viva, η οποία ωστόσο έλαμψε δια της απουσίας της από την ανακοίνωση.

Τρεις ημέρες αργότερα, η Viva ανακοίνωσε πανηγυρικά την έναρξη της συνεργασίας της με τον ευρωπαϊκό κολοσσό Klarna για την παροχή υπηρεσιών "αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα" (Buy now, pay later) στο δίκτυο των εμπόρων με τους οποίους συνεργάζεται. Και από αυτή την ανακοίνωση απουσιάζει οποιοδήποτε στοιχείο που παραπέμπει στην πολύκροτη συμφωνία.

Πηγή: capital.gr