Κύμα απολύσεων στις τράπεζες της Wall Street λόγω κρίσης

Τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου απολύουν εκατοντάδες αναλυτές και τραπεζικό προσωπικό

Αυξάνονται οι απολύσεις των τραπεζικών κολοσσών, όπως όλα δείχνουν, λόγω της μείωσης των εσόδων των τραπεζών εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η Citigroup απέλυσε 50 επενδυτές και δεκάδες τραπεζικό προσωπικό, ενώ η Barclays προχώρησε σε περίπου 200 απολύσεις προσωπικού σύμφωνα με ανώνυμες πηγές των δύο τραπεζών.

Οι κινήσεις αυτές υποδεικνύουν την επιστροφή των τραπεζών στην ετήσια «παράδοση» της Wall Street της απόλυσης προσωπικού που κρίνεται ως μη αποδοτικό, ακολουθώντας το πρόσφατο παράδειγμα της Goldman Sachs τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αν και οι απολύσεις υστερούν πολύ της σοβαρότητας των αντίστοιχων στους τεχνολογικούς κολοσσούς Meta, Twitter και Stripe, ενδέχεται να αποτελούν μία πρώιμη ένδειξη δυσκολιών στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σύμφωνα με δεδομένα της SIFMA, η έκδοση νέων μετοχών μειώθηκε κατά 78% φέτος δεδομένης της «παγερά αδιάφορης» αγοράς των αρχικών δημόσιων προσφορών (ΙΡΟ). Παράλληλα, η έκδοση νέων ομολόγων έχει καταγράψει ετήσια μείωση της τάξης του 30% δεδομένης της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Τα στελέχη των τραπεζικών κολοσσών αυτών έχουν απαισιόδοξες βλέψεις όσον αφορά την πορεία της γενικότερης αγοράς, τονίζοντας πως η δραστηριότητα του επενδυτικού κλάδου του σταθερού εισοδήματος έχει, πιθανώς, ήδη φτάσει το ζενίθ της για φέτος, ενώ υπογραμμίζουν πως οι μετοχές θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία μέχρι το τέλος του έτους λόγω της τρέχουσας bear market.

«Οι περισσότερες τράπεζες προετοιμάζονται για τη μείωση του ισολογισμού τους το 2023. Οι επενδυτές γνωρίζουν τη γενική πορεία την οποία πρόκειται να ακολουθήσει η αγορά, τουλάχιστον όσον αφορά το α’ εξάμηνο του 2023. Υποστηρίζουν πως η ζήτηση θα παραμείνει περιορισμένη», τόνισε αναλυτής της αγοράς στο CNBC.

Σε ό,τι αφορά τους τραπεζικούς κολοσσούς της Wall Street η Credit Suisse βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο, έχοντας ήδη ανακοινώσει απολύσεις 2.700 εργαζομένων το δ’ τρίμηνο του έτους και συνολική μείωση του προσωπικού της κατά 9.000 άτομα μέχρι το 2025. 

Ακόμα και το προσωπικό των επιτυχημένων τραπεζών της Wall Street δεν πρόκειται να αποφύγει το τρέχον κύμα των απολύσεων.

JPMorgan Chase θα προχωρήσει σε απολύσεις μη αποδοτικών εργαζομένων μέχρι το τέλος του έτους, ενώ θα μειώσει τα μπόνους σε μία προσπάθεια περιορισμού του λειτουργικού της κόστους.

Η Morgan Stanley μελετά κι αυτή απολύσεις προσωπικού, αν και τα στελέχη της εταιρείες δεν έχουν λάβει αποφάσεις όσον αφορά το μέγεθος της κίνησης αυτής. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Reuters, η τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει σε δραματική μείωση του προσωπικού της στην Ασία.

Παρά τις κινήσεις αυτές, οι τράπεζες παράλληλα προσπαθούν να προσελκύσουν νέο προσωπικό σε θέσεις στις οποίες έχουν ελλείψεις, ενώ πολλά είναι τα στελέχη τα οποία θα λάβουν προαγωγή λόγω των ανακατατάξεων.

newmoney.gr

 
11644