Λάιεν: Κύπρος,Ελλάδα,Ισραήλ θα βοηθήσουν σε απεξάρτηση από Ρωσία

Η διασύνδεση EuroAsia, Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ θα βοηθήσουν στην ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ, είπε η Πρόεδρος της ΕΕ

Η αξιοποίηση των τεράστιων ποσοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ισραήλ θα συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen κατά την επίσκεψή της στο Ισραήλ, όπως σημειώνεται σε δελτίο Τύπου της EuroAsia Interconnector αναφορικά με τις δηλώσεις στο Ισραήλ της Προέδρου της ΕΚ, φον ντερ Λάγιεν, όπου αναφέρεται στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, όπως και στον αγωγό φυσικού αερίου και υδρογόνου, και στον ρόλο του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας στις προσπάθειες της ενεργειακής απεξάρτησης της Ε.Ε.

Τονίζοντας τη σημασία της Κύπρου και της Ελλάδας για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, η κυρία von der Leyen πρόσθεσε ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, και ενός αγωγού φυσικού αερίου-υδρογόνου στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Ben Gurion του Νεγκέβ την Τρίτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως «εξερευνούμε τώρα τρόπους για να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία με το Ισραήλ».

>>> Διαβάστε ακόμα: Λάιεν: Κύπρος,Ελλάδα,Ισραήλ θα βοηθήσουν σε απεξάρτηση από Ρωσία

«Έχουμε δύο μεγάλα έργα υπό προετοιμασία: το μακρύτερο και βαθύτερο υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο στον κόσμο, που διασυνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα. 

«Με την πάροδο του χρόνου η ηλεκτροδότηση μέσω του καλωδίου θα γίνεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η επένδυση».

Τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη χορηγία 657 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector ισχύος 2.000 μεγαβάτ που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας κεφάλαια από το Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Το EuroAsia Interconnector είναι Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI 3.10) και περιλαμβάνεται στον κατάλογο υποδομών ΕΚΕ της Ένωσης από το 2013.

Η κυρία von der Leyen είπε ότι το Ισραήλ έχει «αφθονία φυσικών πόρων για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Και το δεύτερο έργο είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου και καθαρού υδρογόνου στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Πρόκειται για μια επένδυση στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ευρώπης όσο και του Ισραήλ. Και αυτή η υποδομή θα συμβάλει επίσης στην απαλλαγή του ενεργειακού μας μίγματος από εκπομπές άνθρακα.

«Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πως οι δημοκρατίες ενώνονται όχι μόνο σε περιόδους συγκρούσεων, αλλά και για να πολεμήσουν αυτόν τον τεράστιο εχθρό που ονομάζεται κλιματική αλλαγή.

«Αυτή είναι η μεγάλη κρίση που υποβόσκει» είπε η κυρία von der Leyen

«Χρειάζεται να επιστρατεύσουμε όλη μας τη γνώση, την εμπειρογνωμοσύνη μας και το επιχειρηματικό μας πνεύμα για να επιφέρουμε τις καινοτόμες τεχνολογίες, να εργαστούμε για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Να κάνουμε αυτόν τον κόσμο καλύτερο και να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα πλανήτη στον οποίο θα υπάρχουν ακόμα εποχές, μια άνοιξη, ένα καλοκαίρι, ένα φθινόπωρο και ένας χειμώνας».

 
11624