Μακρόν: Θέλει να βάλει φρένο 4% στις αυξήσεις του ρεύματος φέτος

Η EDF ελέγχεται από το Δημόσιο της Γαλλίας σε ποσοστό 80%

Η Γαλλία βάζει τη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας, την κρατική Electricite de France (EDF), στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας του Παρισιού για ανακούφιση των νοικοκυριών από τις πολύ υψηλές τιμές του ρεύματος.

Ο πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν και το επιτελείο του αποφάσισαν να βάλουν την εταιρεία κοινής ωφέλεια να προχωρήσει σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις στο ρεύμα για νοικοκυριά και μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, σε μια κίνηση όμως που μπορεί να κοστίσει στην EDF έως 8,5 δισ. ευρώ περίπου. Η EDF ελέγχεται από το Δημόσιο της Γαλλίας σε ποσοστό 80%.

Τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερες πιέσεις για τις συνεχείς ανατιμήσεις στο κόστος ζωής, από την ενέργεια μέχρι τα προϊόντα και άλλες υπηρεσίες.

Το Παρίσι με το να υποσχεθεί ότι θα περιορίσει φέτος τις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας μόλις στο 4%, τη στιγμή που οι ανατιμήσεις αυτές τρέχουν κανονικά με διψήφια υψηλά ποσοστά , βοηθά τα νοικοκυριά αλλά πλήττει τους μετόχους της εταιρείας οι οποίες θα επωμιστούν όπως όλα δείχνουν το πλήγμα με τις μετοχές της EDF να υποχωρούν την περασμένη εβδομάδα περίπου 17% στα 8,70 ευρώ έχοντας καταγράψει ακόμη και χαμηλά επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2020.

Η εταιρεία έχει χάσει περισσότερο από το 40% της χρηματιστηριακής αξίας της μέσα σε ένα μόνο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Γαλλία αποφάσισε τώρα να στηριχθεί στην EDF σε μια εποχή που υπάρχει μεγάλες κοινωνικές –και πολιτικές- προκλήσεις καθότι ο ενεργειακός κολοσσός είναι ο βασικός προμηθευτής ενέργειας της χώρας εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που έχει και διαχειρίζεται παράγουνε μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα εξάγει μεγάλες ποσότητες και σε γειτονικές χώρες.

Τα προβλήματα της εταιρείας
Η εταιρεία όμως δεν είναι χωρίς προβλήματα και η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης της Γαλλίας μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες προκλήσεις σε μια περίοδο μάλιστα που όλος ο ενεργειακός κλάδος πιέζεται σημαντικά από πολλές πλευρές.

Η EDF σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg αντιμετωπίζει αρκετά και κοστοβόρα προβλήματα συντήρησης σε μονάδες που έχουν θέσει εκτός λειτουργίας εν μέρει ή εξ ολοκλήρου πιο παλιά κυρίως εργοστάσια της εταιρείας.

Για τη Γαλλία που βασίζεται σε ποσοστό περίπου 70% για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά αυτό έχει συμβάλει στο άλμα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος τους τελευταίους μήνες, όπως σημειώνεται.

Πριν από την ανακοίνωση της κίνησης αυτής για στήριξη της EDF σε καταναλωτές κι επιχειρήσεις που έγινε από τον ίδιο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien, η γαλλική κυβέρνηση αναζητούσε τρόπους για να ενισχύσει τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ήθελε, χωρίς να έχει πετύχει ακόμη, να πείσει τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέψουν την αύξηση των ρυθμιζόμενων χονδρικών τιμών στις οποίες η εταιρεία πουλούσε ενέργεια στους ανταγωνιστές της.

Το σκεπτικό ήταν ότι τα πρόσθετα κεφάλαια που θα αντλούνταν εάν προχωρούσε μια τέτοια κίνηση θα είχαν βοηθήσει την εταιρεία να χρηματοδοτήσει και να πραγματοποιήσει ευκολότερα επενδύσεις σε πυρηνικά, αιολικά και ηλιακά στοιχεία που είναι απαραίτητες εάν η Γαλλία θέλει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Τώρα με την κίνηση αυτή η επιχείρηση κοινής ωφελείας αντιμετωπίζει εκτιμώμενη τρύπα 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στα κέρδη της.

ot.gr