Μασκ–Twitter:Η τράπεζα που έχει όφελος εκατοντάδων εκατ. δολαρίων

Ήταν αυτή που συμβούλεψε τον Μάσκ να προχωρήσει στην απόκτηση του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης

Μπορεί ο Έλον Μασκ να ετοιμάζεται να «ταράξει» τον επιχειρηματικό κόσμο με την εξαγορά της Twitter, ύψους 44 δισ. δολαρίων, αλλά ο μεγάλος κερδισμένος του deal δεν είναι άλλος από τη Morgan Stanley, την αμερικανική τράπεζα που βρίσκεται στο πλευρό του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου. 

Η Morgan Stanley, όπως αναφέρει το CNN Money, ήταν αυτή που συμβούλεψε τον ιδιοκτήτη της Tesla και της SpaceX να προχωρήσει στην απόκτηση του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, ήταν αυτή που βοήθησε τον Μασκ να εξασφαλίσει 25,5 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση του deal, εκ των οποίων τα 12,5 δισ. δολάρια αφορούν τραπεζικά δάνεια (με εγγυήσεις τις μετοχές στην Tesla). 

Όλα αυτά απαρτίζουν ένα ωραίο «πακετάκι» αμοιβής για την επενδυτή τράπεζα, η οποία αναμένεται να εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από το επικείμενο deal Μασκ – Twitter. 

Ας σημειωθεί ότι οι επενδυτικές τράπεζες συνήθως «κρατούν» προμήθεια από 1% έως 3% επί της συνολικής αξίας των deals, κάτι που στην περίπτωση της Twitter μεταφράζεται από 440 εκατ. δολάρια έως 1,3 δισ. δολάρια. 

Η Morgan Stanley θεωρείται μία από τις κορυφαίες τράπεζες στην υλοποίηση «χρυσών» συμφωνιών. Μόνο στο α’ τρίμηνο του 2022, τα συγκεκριμένα έσοδα ξεπέρασαν τα 850 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδο κατά 87% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.  

Η συνεργασία του Μασκ με την αμερικανική τράπεζα δεν προκαλεί έκπληξη. Άλλωστε, οι δύο πλευρές συνεργάζονται εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια. Μάλιστα, η Morgan Stanley ήταν μία από τις τέσσερις τράπεζες (μαζί με τις Goldman Sachs, JP Morgan και Deutsche Bank), οι οποίες έτρεξαν την εισαγωγή της Tesla στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (2010).  

Ταυτόχρονα, η Morgan Stanley συγκαταλέγεται στους μεγάλους υποστηρικτικές της Tesla στη Wall Street, δίνοντας σύσταση «buy» και θέτοντας τιμή – στόχο τα 1.300 δολάρια, ένα ποσό υψηλότερο κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή.  

newmoney.gr

 
10048