Μειωμένος προβλέπεται ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ

Όλα τα βλέμματα στην Fed

Το ποσοστό του πληθωρισμού κατέγραψε σχετική μείωση τον Δεκέμβριο, δεδομένης της απότομης πτώσης των τιμών ενέργειας και βενζίνης, αλλά ο ετήσιος μέσος όρος αναμένεται να παραμείνει ανησυχητικά υψηλός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones, οι αναλυτές αναμένουν μείωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) κατά 0,1% σε μηνιαία βάση. Ο πληθωρισμός αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 6,5% σε ετήσια βάση.

Ο δομικός ΔΤΚ (Core CPI) ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά μόλις 0,3% τον Δεκέμβριο, στο 5,7% ετησίως.

«Πρόκειται για καλά νέα», τόνισε η επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG, Νταϊάν Σουόνγκ, προσθέτοντας πως «η μείωση αυτή ενίσχυσε τις καταναλωτικές δαπάνες το δ’ τρίμηνο, αλλά δεν είναι ακόμα, αρκετή».

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΔΤΚ αναμένεται να δημοσιευθούν σύντομα και πρόκειται να παίξουν σημαντικό ρόλο στις αναμενόμενες αποφάσεις της Fed κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης της FOMC την 1η Φεβρουαρίου. 

Γι αυτόν το λόγο, πολλοί αναλυτές έχουν κι αυτοί επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις τους, προβλέποντας πως ο πληθωρισμός έχει καταγράψει μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση. Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως οι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των μισθολογικών δεδομένων Δεκεμβρίου θα ενισχύσουν, παράλληλα, τη μείωση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον Πίτερ Μπούκβαρ, chief investment officer (CIO) της Bleakley Financial Group, «η αγορά παραμένει αισιόδοξη για την πληθωριστική κατάσταση. Ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να μειώνεται και οι περισσότεροι αναμένουν πως η Fed θα σταματήσει σύντομα να αυξάνει τα επιτόκιά της».

Οι κινήσεις της Fed

Σε ό,τι αφορά την αγορά των futures, σύμφωνα με το πρακτορείο CNBC, οι αναλυτές συνεχίζουν να εκτιμούν πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης την 1η Φεβρουαρίου. Παρ’ όλα αυτά, το 20% των αναλυτών αναμένουν αύξηση της τάξης του 0.50%.

«Τα στοιχεία του ΔΤΚ είναι εξαιρετικά σημαντικά. Στη συγκεκριμένη κατάσταση, φαίνεται πως θα παίξουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο, αφού θα προσδιορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Fed», υπογράμμισε η επικεφαλής οικονομολόγος της State Street Global Advisors, Σιμόνα Μοκούτα, προσθέτοντας πως «η αγορά δεν έχει προβλέψει αύξηση 50 μονάδων βάσης και πιστεύω πως θα αποδειχθεί σωστή. Η Fed μπορεί, μεν, να προχωρήσει σε αύξηση του 0,50% αλλά πιστεύω πως η αγορά έχει δίκιο σε αυτήν την περίπτωση».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Wilmington Trust, Λουκ Τίλι, η πρόσφατη μείωση των τιμών βενζίνης τον Δεκέμβριο κατά 12%, συνδυασμένη με την παράλληλη μείωση των τιμών ενέργειας, έχουν ωθήσει τον πληθωρισμό σε πτώση.

ΔΤΚ και ύφεση

Οι αναλυτές παρακολουθούν από κοντά τον συσχετισμό του τομέα των υπηρεσιών σε σχέση με το CPI, τη στιγμή που ο πληθωρισμός ο οποίος οφείλεται στην αύξηση των τιμών των αγαθών αναμένεται να μειωθεί λόγω της εύρυθμης λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Οι αλλαγές από μήνα σε μήνα διαφέρουν πολύ. Η τιμή της βενζίνης δε θα ενισχύσει τη μείωση του ΔΤΚ κατά τη διάρκεια της επόμενης επικαιροποίησης. Θα πρέπει να δούμε επιβράδυνση των τιμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες της οικονομίας», τόνισε η Μοκούτα.

H αγορά επικεντρώνεται στον πληθωρισμό αφού η πορεία του θα προκαθορίσει τις επόμενες κινήσεις της Fed. Οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβραδύνουν την οικονομία και οποιεσδήποτε μελλοντικές κινήσεις ενδέχεται να αποτελέσουν τη διαφορά μεταξύ μίας «ομαλής προσγείωσης» της οικονομίας και της δημιουργίας ύφεσης.

«Ελπίζουμε πως βρισκόμαστε στο σημείο που η Fed μπορεί να προσγειώσει την οικονομία ομαλά. Η κεντρική τράπεζα των  ΗΠΑ θα πρέπει όχι μόνο να σταματήσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής αλλά και να μειώσει τα επιτόκιά της συντομότερα απ’ ό,τι είχε προγραμματίσει. Η Fed έχει διαφορετική άποψη σε σχέση με τις αγορές κι εκεί θα εξαρτηθούν όλα. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου η οικονομία, ο “ασθενής” μας δηλαδή, έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια βελτίωσης αλλά δεν είναι έτοιμος να “πάρει εξιτήριο” από το νοσοκομείο», υπογράμμισε η Σουόνκ, προσθέτοντας πως «η Fed ανησυχεί για ένα δεύτερο κύκλο δημιουργίας σοκ προσφοράς, είτε λόγω της Κίνας είτε λόγω της Ρωσίας. Δε θέλουν να προχωρήσουν σε λανθασμένες προβλέψεις».

Οι αναλυτές δίνουν βάρος και στον Αποπληθωριστή ΔΤΚ (personal consumption expediture deflator) o οποίος θα μπορούσε να επιδείξει μείωση του δομικού πληθωρισμού ακόμα και κάτω από τις εκτιμήσεις της Fed του 3,5% μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Αρκετοί αναλυτές αναμένουν ανακοίνωση για μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023, αν και η Fed έχει ξεκαθαρίσει, ως τώρα, πως δε θα προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις μέχρι το 2024.

Ενδεικτική, όμως, θεωρείται και η αλλαγή απόψεων ορισμένων στελεχών της Fed, όπως αυτή της Σούζαν Κόλινς της Fed της Βοστώνης η οποία τόνισε πρόσφατα πως θα προτιμούσε μία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα, τέλος, με τον ιδρυτή της Fundstrat, Τομ Λι, «πιστεύουμε πως η Fed θα καταλάβει σύντομα πως η ιδανική επιλογή θα είναι η χαλάρωση του προγράμματος σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής, έτσι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία ύφεσης η οποία θα μπορούσε να έχει ως αντίτιμο εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

newmoney.gr

 
11743