Μείωση επιτοκίων αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας

Νέα πτώση ρεκόρ τουρκικής λιρας

Μείωση των επιτοκίων αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας  από 16% σε 15% προκαλώντας νέα πτώση της τουρκικής λίρας καθώς το δολάριο ξεπέρασε τις 11 τουρκικές λίρες ενώ το ευρώ ξεπέρασε τις 12 τουρκικές λίρες. Μετά τη νομισματική κρίση, η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος.

Στην ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος AKP χθες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε πει «να με συγχωρέσουν οι φίλοι μας που πορευόμαστε μαζί και στηρίζουν τα επιτόκια. Εγώ δεν μπορώ να είμαι μαζί, στον ίδιο δρόμο με με εκείνους που στηρίζουν τα επιτόκια».

Ο έμπορος στην Κλειστή Αγορά Ρεσάτ Γιλμάζ δήλωσε ότι η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας δεν ήταν έκπληξη και πως «πριν ανακοινωθεί η απόφαση για το επιτόκιο, το δολάριο κυμαινόταν στις 10,50 τουρκικές λίρες Μετά την απόφαση, το δολάριο πέρασε τα επίπεδα των 11 τουρκικών λιρών.

«Αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις. Είναι πολύ δύσκολο πέσει κάτω από 10 λίρες το δολάριο τώρα. Δεν φαίνεται πιθανή να υπάρξει κίνηση για να αποτραπεί η άνοδος του δολαρίου», ανέφερε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Γιλμάζ «η άνοδος του δολαρίου έκανε το αστέρι του χρυσού να λάμψει. Αυτή τη στιγμή, το πλοίο της οικονομίας έχει προσαράξει».
 
(ΚΥΠΕ)

 
10091