Το μέλλον της εργασίας: Έρχεται η εβδομάδα των 4 ημερών

Τι αναφέρει η επικεφαλής της παγκόσμιας καμπάνιας για την εργάσιμη εβδομάδα 4 ημερών, Charlotte Lockhart

Για πολλούς, η εβδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών είναι όνειρο ζωής. Για τον Andrew Barnes και την Charlotte Lockhart είναι αποστολή ζωής.

Ο Andrew Barnes στάθηκε αρκετά τυχερός στην επαγγελματική του ζωή -είναι χρηματοοικονομικός σύμβουλος- και αξιοποίησε την επιτυχία του για να εισάγει στην εταιρεία του, την εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου Perpetual Guardian, την ιδέα της τετραήμερης εργασίας.

Το πείραμα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 και ολοκληρώθηκε μετά από έξι μήνες. Ο Barnes ανακοίνωσε ότι στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς καταγράφηκε:

  • Αύξηση παραγωγικότητας 20%
  • Μείωση της πίεσης στους εργαζόμενους
  • Βελτίωση της επαφής με τους πελάτες κατά 30%
  • Σταθερά κέρδη και
  • Μείωση των εξόδων.

Ο Barnes αποφάσισε να καθιερώσει, μόνιμα, την τετραήμερη εργασία στην Perpetual Guardian. Επειδή όμως υπήρξαν και διαμαρτυρίες εργαζομένων, που ανέφεραν πίεση να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους σε μικρότερο χρονικό διάστημα, αποφάσισε να αντιμετωπίσει το ζήτημα πιο σφαιρικά.

Δημιούργησε την Παγκόσμια Καμπάνια για την Εβδομάδα των 4 Ημερών (4 Day Week Global Campaign) και ανέθεσε στη συνεργάτιδά του, Charlotte Lockhart, την αποστολή να εισάγει όσο γίνεται περισσότερες εταιρείες, παγκοσμίως, στη φιλοσοφία της τετραήμερης εργασίας (4dweek/ 4dw).

Ήδη, πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν το πρόγραμμα 4dw, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

«Είμαστε τυχεροί που η επιχείρησή μας μας παρέχει την οικονομική ελευθερία και την ελευθερία χρόνου για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό», δηλώνει η Charlotte Lockhart, που μίλησε αποκλειστικά στο newmoney για τα πλεονεκτήματα της Εβδομάδας των 4 Ημερών, την απήχησή της και τη δυνατότητα να εισαχθεί στην Ελλάδα.

Ποια είναι τα κύρια επιχειρήματα υπέρ της τετραήμερης εργασίας;

Για μια επιχείρηση, η εκτέλεση ενός πιλοτικού προγράμματος θα επέτρεπε στον εργοδότη να συνεργαστεί με τους υπαλλήλους για να εντοπίσουν πώς μπορεί να βελτιωθεί η επιχείρηση. Όταν το κάνει αυτό, η παραγωγικότητα αυξάνεται και ο χρόνος εργασίας μπορεί να μειωθεί. Όταν μειώνεται ο χρόνος, το προσωπικό είναι πιο χαλαρό, ξεκούραστο και έτοιμο για δουλειά. Όταν το προσωπικό έχει ξεκάθαρη αντίληψη για το αναμενόμενο αποτέλεσμα, βρίσκει την εργασία πιο ικανοποιητική και φέρει τη σωστή συμπεριφορά στη δουλειά.

Για τους εργαζομένους, η δυνατότητα να έχουν περισσότερο χρόνο μακριά από την εργασία και να κάνουν τα πράγματα που τους αρέσουν περισσότερο – να περνούν χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους, να ασκούνται και να παίζουν αθλήματα, να έχουν χρόνο για χόμπι, σπουδές, κοινοτική εργασία και εθελοντισμό– όλα αυτά προσθέτουν σε μια πιο σφαιρική ζωή.

Όταν μιλάμε για 4ήμερη εβδομάδα, για πόσες ώρες μιλάμε;

Όταν μιλάμε για την 4ήμερη εβδομάδα, στην πραγματικότητα μιλάμε για μείωση των ωρών εργασίας. Αυτό συνήθως σημαίνει μείωση από 40 ώρες σε 32. Ωστόσο, γνωρίζω εταιρείες όπου οι εργαζόμενοι απασχολούνται περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα. Αυτές οι εταιρείες χρησιμοποιούν το πρόγραμμα 4ήμερης εργασίας για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από την υπερβολική εργασία και να τους δώσουν περισσότερη ισορροπία – αυτή είναι μια καλή αρχή.

Ποιοι τομείς είναι κατάλληλοι για την εφαρμογή τετραήμερης εργασίας; Θα μπορούσατε να μας δώσετε μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα όπου εφαρμόστηκε χωρίς να βλάψει τα αποτελέσματα της εταιρείας;

Το πρόγραμμα λειτουργεί σε πολλές βιομηχανίες. Είναι εύκολο να δει κανείς πώς λειτουργεί στο περιβάλλον γραφείου και τα αποτελέσματα εδώ αναφέρονται συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, λειτουργεί επίσης στη μεταποίηση (το IG Metall είναι ένα καλό παράδειγμα εδώ), καθώς και στη φιλοξενία και το τελευταίο μας παράδειγμα εδώ είναι το Irish Hospitality Group.

Υπάρχει κίνδυνος η εισαγωγή του 4dw να παράγει εργάτες/υπαλλήλους «δύο ταχυτήτων»;

Δεν θα έπρεπε. Όμως θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα πριν οι κυβερνήσεις αναλάβουν δράση. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που υιοθετούν την πρωτοβουλία και προσφέρουν το πρόγραμμα στο προσωπικό τους θα έχουν ένα πλεονέκτημα.

Η 4ήμερη εβδομάδα θα σημαίνει περισσότερη δουλειά στο σπίτι (ή κατά τις ημέρες άδειας / αργίες);

Καθόλου. Είναι πιθανό να δούμε περισσότερη «απομακρυσμένη εργασία» (Working from Tablet / WFT) ως αποτέλεσμα της εμπειρίας από την πανδημία. Αλλά η εφαρμογή του προγράμματος 4dw επιτρέπει στη διοίκηση και τους εργαζόμενους να θέσουν τα κατάλληλα όρια.

Πηγή: Newmoney.gr

 
10091