«Η ατμόσφαιρα είναι δηλητηριώδης», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Reuters υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Δύσης στο Πεκίνο

Με μόλις τρεις εβδομάδες να απομένουν έως την Σύνοδο Κορυφής του G20, όπου θα δώσουν το «παρών» τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, οι προσδοκίες για μία ουσιαστική συμφωνία που θα δώσει τέλος στον εμπορικό πόλεμο των δύο μεγάλων οικονομιών του πλανήτη είναι χαμηλές. Και τούτο, γιατί όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές στο Reuters, ελάχιστες προετοιμασίες έχουν γίνει για τη συνάντηση των δύο ηγετών. 

Ο Τραμπ όχι απλά έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να συναντηθεί με τον Σι στο περιθώριο της Συνόδου, που θα λάβει χώρα 28 και 29 Ιουνίου στην Οσάκα, αλλά έχει απειλήσει να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων, εάν ο Κινέζος ηγέτης δεν δεχθεί. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Το Πεκίνο ήταν επιφυλακτικό στο να υπάρξει μία συνάντηση από τη στιγμή που δεν έχει σημειωθεί καμία απολύτως πρόοδος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, αντιθέτως οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί. Και τούτο γιατί δεν θέλει ένα φιάσκο ανάλογο με εκείνη της συνάντησης Τραμπ- Κιμ, στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος αποχώρησε θορυβωδώς από το τραπέζι. Μερίδα αναλυτών σχολιάζει πως μετά την απειλή για νέους δασμούς, ο Σι δεν φαίνεται να έχει πολλές επιλογές. Ωστόσο η τακτική αυτή περιορίζει δραστικά τις πιθανότητες να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα στη συνάντηση. 

«Η ατμόσφαιρα είναι δηλητηριώδης», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Reuters υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Δύσης στο Πεκίνο, αναφερόμενος στις σινο-αμερικανικές σχέσεις. Παράλληλα άλλες πηγές διπλωματών και αξιωματούχων σε Ουάσιγκτον και κινεζική πρωτεύουσα, τόνιζαν πως η κόντρα έχει θέσει σοβαρά εμπόδια στην προετοιμασία της συνάντησης. Οι διαπραγματευτικές ομάδες δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία συνάντηση από τότε, που οι συνομιλίες των δύο πλευρών οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο στις 10 Μαΐου. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το καλύτερο σενάριο είναι η συνάντηση να βελτιώσει ελαφρώς το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών, ώστε να συμφωνήσουν σε επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών, εκτιμούν διπλωμάτες. Ελπίδα για συγκεκριμένη συμφωνία στη Σύνοδο δεν διαφαίνεται. Μεγάλο αγκάθι άλλωστε αποτελούν και οι συνεχείς αμερικανικές επιθέσεις στη Huawei. 

Αν ωστόσο η συνάντηση αποτύχει ακόμη και να επαναφέρει στο τραπέζι του διαλόγου τις δύο πλευρές, τότε το πλήγμα για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία θα είναι άμεσο και ισχυρό. 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

 
1823
Thumbnail

Η Apple προειδοποίησε ότι οι περαιτέρω δασμοί με τους οποίους απειλεί η κυβέρνηση Τραμπ την Κίνα θα μειώσουν την συνεισφορά της εταιρείας στην αμερικανική οικονομία και θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει στην επιβολή δασών 25% σε επιπλέον εισαγωγές κινεζικών αγαθών αξίας $300 δισεκατομμυρίων, αναφέρει η εταιρεία σε επιστολή της που δημοσιεύτηκε σε ιστότοπο της κυβέρνησης.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο τεχνολογικός κολοσσός υπενθυμίζει στην ανακοίνωση ότι πληρώνει τους περισσότερους φόρους από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στις ΗΠΑ και ότι έχει δεσμευτεί να συνεισφέρει άμεσα $350 δισ. στην αμερικανική οικονομία την επόμενη πενταετία.

Υπογραμμίζει επιπλέον ότι θα δεχόταν πλήγμα και επειδή οι κινεζικές εταιρείες δεν έχουν μεγάλη έκθεση στην αμερικανική αγορά. «Ως εκ τούτου, οι αμερικανικοί δασμοί ευνοούν τους παγκόσμιους ανταγωνιστές μας», αναφέρει.

article 1