«Η ατμόσφαιρα είναι δηλητηριώδης», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Reuters υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Δύσης στο Πεκίνο

Με μόλις τρεις εβδομάδες να απομένουν έως την Σύνοδο Κορυφής του G20, όπου θα δώσουν το «παρών» τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, οι προσδοκίες για μία ουσιαστική συμφωνία που θα δώσει τέλος στον εμπορικό πόλεμο των δύο μεγάλων οικονομιών του πλανήτη είναι χαμηλές. Και τούτο, γιατί όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές στο Reuters, ελάχιστες προετοιμασίες έχουν γίνει για τη συνάντηση των δύο ηγετών. 

Ο Τραμπ όχι απλά έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να συναντηθεί με τον Σι στο περιθώριο της Συνόδου, που θα λάβει χώρα 28 και 29 Ιουνίου στην Οσάκα, αλλά έχει απειλήσει να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων, εάν ο Κινέζος ηγέτης δεν δεχθεί. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Το Πεκίνο ήταν επιφυλακτικό στο να υπάρξει μία συνάντηση από τη στιγμή που δεν έχει σημειωθεί καμία απολύτως πρόοδος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, αντιθέτως οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί. Και τούτο γιατί δεν θέλει ένα φιάσκο ανάλογο με εκείνη της συνάντησης Τραμπ- Κιμ, στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος αποχώρησε θορυβωδώς από το τραπέζι. Μερίδα αναλυτών σχολιάζει πως μετά την απειλή για νέους δασμούς, ο Σι δεν φαίνεται να έχει πολλές επιλογές. Ωστόσο η τακτική αυτή περιορίζει δραστικά τις πιθανότητες να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα στη συνάντηση. 

«Η ατμόσφαιρα είναι δηλητηριώδης», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Reuters υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Δύσης στο Πεκίνο, αναφερόμενος στις σινο-αμερικανικές σχέσεις. Παράλληλα άλλες πηγές διπλωματών και αξιωματούχων σε Ουάσιγκτον και κινεζική πρωτεύουσα, τόνιζαν πως η κόντρα έχει θέσει σοβαρά εμπόδια στην προετοιμασία της συνάντησης. Οι διαπραγματευτικές ομάδες δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία συνάντηση από τότε, που οι συνομιλίες των δύο πλευρών οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο στις 10 Μαΐου. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το καλύτερο σενάριο είναι η συνάντηση να βελτιώσει ελαφρώς το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών, ώστε να συμφωνήσουν σε επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών, εκτιμούν διπλωμάτες. Ελπίδα για συγκεκριμένη συμφωνία στη Σύνοδο δεν διαφαίνεται. Μεγάλο αγκάθι άλλωστε αποτελούν και οι συνεχείς αμερικανικές επιθέσεις στη Huawei. 

Αν ωστόσο η συνάντηση αποτύχει ακόμη και να επαναφέρει στο τραπέζι του διαλόγου τις δύο πλευρές, τότε το πλήγμα για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία θα είναι άμεσο και ισχυρό. 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

 
2463
Thumbnail

Στις μέρες μας, η Κίνα ελέγχει περίπου το 85% της παγκόσμιας προσφοράς των πολυπόθητων σπανίων γαιών, των «τεχνολογικών μετάλλων» που είναι απαραίτητα για τα smartphones, τα πυραυλικά συστήματα, τις ανεμογεννήτριες, τα ηλεκτρικά οχήματα και τις πετρελαιοπηγές, μεταξύ άλλων. 

Μια κυβερνητική έκθεση των ΗΠΑ τον Μάιο του 2018 σημείωσε ότι η αμερικανική εξάρτηση από τις εισαγωγές κρίσιμων ορυκτών όπως οι σπάνιες γαίες «δημιουργεί μια στρατηγική ευπάθεια τόσο για την οικονομία όσο και για τις ένοπλες δυνάμεις».

ad1mobile

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

Δύο εταιρείες, η Texas Mineral Resources Corporation και η USA Rare Earth, ξεκινούν μια κοινοπραξία για να αλλάξουν αυτή την κατάσταση με την εξαγωγή σπάνιων γαιών από το Round Top, ένα βουνό γεμάτο σπάνιες γαίες που δεν έχει εξορυχθεί ποτέ. 

Στόχος τους είναι να καταστούν ο μοναδικός προμηθευτής βαρέων σπανίων γαιών για το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και να βοηθήσουν την κυβέρνηση και τις εμπορικές αγορές στις ΗΠΑ να απομακρυνθούν από την εξάρτησή τους από την Κίνα, η οποία προμηθεύει σήμερα το 80% των σπανίων γαιών που εισάγονται στις ΗΠΑ.

«Το Round Top μπορεί να προμηθεύσει ό,τι απαιτεί όχι μόνο η άμυνα των ΗΠΑ, αλλά και η μεταποίηση, ο κλάδος των ηλεκτρικών οχημάτων, η καθαρή ενέργεια κ.λπ.» λέει ο Pini Althaus, διευθύνων σύμβουλος της USA Rare Earth.

Ορισμένες σπάνιες γαίες είναι βαριές και άλλες είναι ελαφρές, ανάλογα με τον ατομικό τους αριθμό, και οι δύο έχουν διαφορετικές εφαρμογές. Το υψηλό επίπεδο βαριών σπάνιων γαιών του Round Top τού δίνει ένα πλεονέκτημα στην αγορά: η Κίνα χρησιμοποιεί πολλές από τις βαριές σπάνιες γαίες που παράγει στην εγχώρια παραγωγή, ενώ η Lynas Corporation, ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής σπανίων γαιών στον κόσμο, και η Mountainpass Mine, η μόνη μεγάλη αμερικανική εταιρεία παραγωγής σπανίων γαιών, παράγουν ως επί το πλείστον ελαφρές σπάνιες γαίες.

Το ορυχείο Round Up έχει 15 από τα 17 στοιχεία σπανίων γαιών, συμπεριλαμβανομένων και των πέντε που χρειάζονται για να κατασκευαστούν μαγνήτες καθώς και διάφορα ορυκτά που βρίσκονται στην λίστα των κρίσιμων ορυκτών της κυβέρνησης των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε πέρυσι.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης των ΗΠΑ για διαφοροποίηση του εφοδιασμού σπανίων γαιών της τροφοδοτείται από τον φόβο ότι η Κίνα θα περιορίσει τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ως αντίποινα για τους δασμούς. Οι κινεζικές εταιρείες έχουν υπαινιχθεί ότι θα το κάνουν – τον Αύγουστο, η κλαδική ένωση των εταιρειών σπανίων γαιών της Κίνας δήλωσε ότι ήταν πρόθυμη να χρησιμοποιήσει ως όπλο τις σπάνιες γαίες για να βάλει το βάρος των δασμών των ΗΠΑ στους Αμερικανούς καταναλωτές.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

article 1