Moody’s: Υποβάθμισε σε αρνητικές τις προοπτικές της κινέζικης οικονομίας

Λόγω αυξανόμενων ενδείξεων για χρηματοδοτική στήριξη των οικονομικά προβληματικών περιφερειών και τοπικών κυβερνήσεων

Σε αρνητικές, από σταθερές, υποβάθμισε ο Οίκος Moody's Investors Service τις προοπτικές της κινέζικης οικονομίας.

Η αλλαγή σε αρνητική προοπτική, σύμφωνα με τον Moody's, αντανακλά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η κινέζικη Κυβέρνηση και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας θα παράσχουν χρηματοδοτική στήριξη στις οικονομικά προβληματικές περιφερειακές και τοπικές Κυβερνήσεις και στις κρατικές επιχειρήσεις της χώρας, «δημιουργώντας ευρείς καθοδικούς κινδύνους για τη δημοσιονομική, οικονομική και θεσμική ισχύ της Κίνας».

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οίκο, η αλλαγή των προοπτικών σε αρνητικές «αντανακλά επίσης τους αυξημένους κινδύνους που σχετίζονται με τη, διαρθρωτικά και επίμονα χαμηλότερη, μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του τομέα των ακινήτων».

Οι τάσεις αυτές, προσθέτει, «υπογραμμίζουν τους αυξανόμενους κινδύνους που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν πολιτικές που υποστηρίζουν την οικονομική επανεξισορρόπηση, αποτρέποντας παράλληλα τον ηθικό κίνδυνο και περιορίζοντας τις επιπτώσεις στον κρατικό ισολογισμό».

Ως εκ τούτου, ο Moody's αναμένει ότι η στήριξη που παρέχεται στις οικονομικά προβληματικές οντότητες θα είναι πιο επιλεκτική, συμβάλλοντας σε παρατεταμένους κινδύνους περαιτέρω πιέσεων για τις κρατικές επιχειρήσεις και τις προβληματικές περιφερειακές και τοπικές Κυβερνήσεις.

Ο Moody's αναμένει ότι η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας θα ανέλθει στο 4,0% το 2024 και το 2025 και κατά μέσο όρο στο 3,8% από το 2026 έως το 2030, με διαρθρωτικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ασθενέστερων δημογραφικών στοιχείων, να οδηγούν σε μείωση της δυνητικής ανάπτυξης σε περίπου 3,5% μέχρι το 2030.

Για να αντισταθμιστεί ο μειωμένος ρόλος του τομέα των ακινήτων μεσοπρόθεσμα, θα χρειαστούν ουσιαστικές και συντονισμένες μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση της κατανάλωσης και για παραγωγή υψηλότερης προστιθέμενης αξίας που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, υπογραμμίζει ο Οίκος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ