Morgan Stanley: Η νέα – ταραχώδης – εποχή της οικονομίας ξεκίνησε

Η «φωτιά» του πληθωρισμού και ο «πάγος» της ύφεσης

Στο ξεκίνημα μίας θεμελιώδους μετατόπισης βρίσκονται οι παγκόσμιες αγορές μετά από μια 15ετία χαμηλών επιτοκίων και φθηνού δανεισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Morgan Stanley, Ted Pick.

Η μετάβαση από τα οικονομικά δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά την κρίση του 2008 «θα διαρκέσει 12, 18 ή 24 μήνες μέχρι την ολοκλήρωσή της», ανέφερε ο Pick κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε πρόσφατο συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

«Πρόκειται για μία εξαιρετικά ασυνήθιστη συγκυρία. Αντιμετωπίζουμε την πρώτη μας πανδημία εδώ και 100 χρόνια. Αντιμετωπίζουμε τον πρώτο μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και 75 χρόνια. Αντιμετωπίζουμε το πρώτο παγκόσμιο πληθωριστικό κύμα εδώ και 40 χρόνια. Η σύμπτυξη όλων αυτών των κρίσεων οδηγεί σε αλλαγή της πραγματικότητάς μας. Το τέλος του οικονομικού αφηγήματος της “οικονομικής καταστολής” των 15 τελευταίων ετών και τη νέα εποχή».

CEOs των κολοσσών της Wall Street όπως ο Jamie Dimon προειδοποίησαν για έναν «οικονομικό τυφώνα». Παρόμοια άποψη έχει και ο πρόεδρος της Goldman Sachs, John Waldron ο οποίος αποκάλεσε τα συστημικά σοκ ως ιστορικά. Ακόμα και ο  Bill Demchak, CEO τοπικής τράπεζας, τόνισε πως μία ύφεση είναι αναπόφευκτη.

Ο Pick, όμως, δεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αλλά παρουσίασε την ιστορική σημασία της επερχόμενης, ταραχώδους εποχής.

Φωτιά και Πάγος

«Στις αγορές θα επικρατούν δύο δυνάμεις: ο πληθωρισμός θα αποτελεί τη «φωτιά» και η ύφεση θα αποτελεί τον «πάγο», ανέφερε ο Pick, τονίζοντας πως «θα βιώσουμε περιόδους “υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών” στην αγορά».

Σύμφωνα με τις τράπεζες της Wall Street, αρκετές εταιρείες θα βγουν κερδισμένες, ενώ άλλες μπορεί να λιμνάσουν. Οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος θα έχουν πολλά με τα οποία θα μπορέσουν να καταπιαστούν μετά από μία δεκαετία σχετικής αδράνειας, δεδομένων των προσπαθειών των κεντρικών τραπεζών για αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Την ίδια στιγμή, η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις αγορές έχει -προς το παρόν- μειώσει τις συγχωνεύσεις: «Οι καλένδες των τραπεζών έχουν χαλαρώσει αφού όλοι αναμένουν ξεκαθάρισμα της νέας οικονομικής πραγματικότητας που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε ο Pick.

Η «διαμάχη» όσον αφορά τον πληθωρισμό και την ύφεση δεν πρόκειται να επιλυθεί σύντομα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προαναφερθείσα περίοδος μετά το 2008 κατά την οποία υπήρχε οικονομική «καταστολή» οφείλεται στα χαμηλά επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες και την παροχή στήριξης στις αγορές ομολόγων.

Επιτόκια

Τα χαμηλά ή ακόμα και αρνητικά επιτόκια «στιγμάτισαν» την προηγούμενη εποχή, όπως έκαναν και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Οι κινήσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε αύξηση του δανεισμού και έχουν «τιμωρήσει» αυτούς που έχουν αποταμιεύσεις.

Οι κεντρικές τράπεζες οι οποίες απορροφούσαν το ρίσκο των παγκόσμιων αγορών εδώ και χρόνια οδήγησαν τους επενδυτές στη λήψη όλο και πιο επικίνδυνων αποφάσεων για την αύξηση της κερδοφορίας τους. Οι εταιρείες χωρίς κέρδη έχουν επιβιώσει χάρη στο φθηνό δανεισμό. Χιλιάδες νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια βασιζόμενες σε μία τακτική συνεχούς αύξησης των εξόδων τους και ανάπτυξης με οποιοδήποτε κόστος.

Όλα αυτά τελείωσαν, αφού οι κεντρικές τράπεζες τώρα προσπαθούν να ελέγξουν τον πληθωρισμό.

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών θα επηρεάσουν τους πάντες, τονίζουν οι αναλυτές. «Από τους εργαζόμενους σε προβληματικές εταιρείες, μέχρι τους δανειολήπτες και τους ιδρυτές των startups της Silicon Valley».

Το παράδειγμα του 2018

Τέτοιες κινήσεις, όμως, ενδέχεται να αποδειχθούν επίπονες. Η Fed προσπάθησε να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής (QT) της το 2018. Ύστερα από ένα έτος αναταραχών στις αγορές, όμως, οι κεντρικές τράπεζες σταμάτησαν τις προσπάθειες αυτές.

Αρκετοί επενδυτές φοβούνται για «σκάσιμο της φούσκας» των αγορών, ενώ ο Dimon προειδοποίησε για «τεράστια μεταβλητότητα στις αγορές».

Σύμφωνα με τον Pick, μετά από την περίοδο της αστάθειας αυτή, θα δημιουργηθεί εν τέλει η νέα πραγματικότητα.

«Θα αναγκαστούμε να επαναπροσεγγίσουμε τις αγορές. Στη νέα αυτή εποχή, θα γίνει το ξεκαθάρισμα μεταξύ των ισχυρών και των αδύναμων εταιρειών».

newmoney.gr