Μπάιντεν: Παροχή επιπλέον $100 εκατ. στα νοσοκομεία Αν. Μεσογείου

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη δέσμευση αυτή από το νοσοκομείο Αγκούστα Βικτόρια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε σήμερα ότι η χώρα του θα προσφέρει επιπλέον 100 εκατ. δολάρια για να στηρίξει τα νοσοκομεία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο της μακροχρόνιας υποστήριξης που παρέχει στις παλαιστινιακές δομές υγείας.

«Σήμερα με χαρά ανακοινώνω ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να προσφέρουν επιπλέον 100 εκατ. δολάρια για να στηρίξουν αυτά τα νοσοκομεία, το προσωπικό σας που εργάζεται για τον παλαιστινιακό λαό», τόνισε.

Προσέγγιση Ισραήλ- Σαουδικής Αραβίας;

Έπειτα από δύο ημέρες θερμών συνομιλιών με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο Μπάιντεν επισκέπτεται σήμερα τα παλαιστινιακά εδάφη προτού μεταβεί στη Σαουδική Αραβία.

Τις ώρες πριν από την αναχώρησή του για το βασίλειο αυτό του Κόλπου έγιναν δύο σημαντικές ανακοινώσεις: το Ισραήλ επεσήμανε ότι δεν έχει «καμία αντίρρηση» να μεταφερθούν δύο στρατηγικής σημασίας νησάκια στην Ερυθρά Θάλασσα στη δικαιοδοσία της Σαουδικής Αραβίας. Και το Ριάντ ανακοίνωσε ότι ανοίγει τον εναέριο χώρο του για όλες «τις αεροπορικές εταιρείες», σε μια κίνηση που προφανώς απευθυνόταν στο Ισραήλ.

Μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ο Μπάιντεν θα μεταβεί στη Δυτική Όχθη, το παλαιστινιακό έδαφος που βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή, για να συνομιλήσει με τον Αμπάς για θέματα πολιτικής και οικονομίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει την παροχή χρηματοδότησης στους Παλαιστίνιους, κυρίως για ένα έργο με στόχο η σύνδεση στο ίντερνετ στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα να περάσει το 2023 στο δίκτυο 4G.

«Αυτό είναι το απαρτχάιντ»

Στον δρόμο προς τη Βηθλεέμ, που φυλάσσεται αυστηρά από την αστυνομία, ο Μπάιντεν ενδέχεται να δει τις τεράστιες αφίσες που έχει αναρτήσει η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση κατά του εποικισμού B’Tselem με σύνθημα: «Κύριε πρόεδρε, αυτό είναι το απαρτχάιντ», μια αναφορά στην πολιτική του Ισραήλ στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.

Άλλες αφίσες και γκράφιτι κατά μήκος του δρόμου αποτίνουν φόρο τιμής στην Αμερικανοπαλαιστίνια δημοσιογράφο Σιρίν Αμπού Άκλεχ, η οποία σκοτώθηκε με μια σφαίρα στις 11 Μαΐου την ώρα που κάλυπτε μια επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη.

Πέρα από τις οικονομικές του δεσμεύσεις, ο Μπάιντεν αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξή του στη λύση των «δύο κρατών», ενός παλαιστινιακού και ενός ισραηλινού, αν και δεν φαίνεται έτοιμος να επανεκκινήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, που έχουν ανασταλεί από το 2014.

Μετά τη συνομιλία του με τον Αμπάς, ο Αμερικανός πρόεδρος, πιστός καθολικός, αναμένεται να μεταβεί στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.

newmoney.gr

 
11838