Μπάιντεν: Ύψιστη προτεραιότητά του η καταπολέμηση του πληθωρισμού

Τι δηλώνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει την καταπολέμηση του πληθωρισμού «ύψιστη προτεραιότητά του», μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών στοιχείων την Τετάρτη που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ανήλθε τον Οκτώβριο του 2021 στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη απειλή που δέχεται η προεδρία του και η οικονομική ανάκαμψη.

Η αύξηση στο 6,2% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020, ήταν η πιο ισχυρή ετήσια αύξηση από τον Νοέμβριο του 1990 και ήρθε την στιγμή που αυξήθηκε το κόστος από τα αυτοκίνητα μέχρι τα τρόφιμα και τη βενζίνη, ανέφερε το Υπουργείο Εργασίας.
 
Η απότομη αύξηση του ΔΤΚ που ανακοινώθηκε από το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας εξέπληξε τους οικονομολόγους και τον Λευκό Οίκο, την στιγμή που ο κ. Μπάιντεν κατευθυνόταν στη Βαλτιμόρη για να προωθήσει το τεράστιο σχέδιο επενδύσεων στις υποδομές ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
 
 «Ο πληθωρισμός πλήττει το εισόδημα των Αμερικανών και η αντιστροφή αυτής της τάσης είναι κορυφαία προτεραιότητα για μένα», τόνισε ο κ. Μπάιντεν μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για τον πληθωρισμό.
 
«Ταξιδεύω στη Βαλτιμόρη σήμερα για να υπογραμμίσω πως το νομοσχέδιο μου για τις υποδομές θα μειώσει αυτά τα κόστη, θα μειώσει αυτά τα σημεία συμφόρησης και θα κάνει τα αγαθά πιο διαθέσιμα και λιγότερο δαπανηρά».
 
Ο πληθωρισμός παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, αλλά επανήλθε με ισχυρή ανοδική τάση το 2021, καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις άρχισαν εκ νέου να λειτουργούν υπό κανονικές συνθήκες με τη βοήθεια των εμβολίων για την Covid-19.

(ΚΥΠΕ)

 
10029