Μπορέλ: Σκόπιμη ενέργεια η διαρροή στους Nord Stream

Ο κ. Μπορέλ σημειώνει πως η ΕΕ εκφράζει την έντονή της ανησυχία για τη ζημιά στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2

Αποτέλεσμα «σκόπιμης ενέργειας» ήταν σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες η διαρροή φυσικού αερίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε σε δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξωτερικές υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην ανακοίνωση, ο κ. Μπορέλ σημειώνει πως η ΕΕ εκφράζει την έντονή της ανησυχία «για τη ζημιά στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που είχαν ως αποτέλεσμα διαρροές στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας».

Υπογραμμίζοντας πως τα θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος είναι ύψιστης προτεραιότητας για την ΕΕ, πρόσθεσε πως «αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία και μας αφορούν όλους».

«Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο να υπάρξει πλήρης σαφήνεια για το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια» πρόσθεσε.

Ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε πως «οι όποιες σκόπιμες διακοπές στις ευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές είναι απαράδεκτες και θα αντιμετωπιστούν κατά τρόπο σθεναρό και ενωμένο».

ΚΥΠΕ