Μπορέλ: Θα εργαστεί για συναίνεση για το εμπάργκο πετρελαίου

Παράλληλα δηλώνει αισιόδοξος για την αίτηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Στην ανάγκη να γίνει προσπάθεια για επίτευξη συναίνεσης όσον αφορά την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και να αποφευχθεί η απόδοση ευθυνών εστίασε σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του, τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

>>Διαβάστε επίσης:ΝΑΤΟ: Η ένταξη των δυο χωρών θα αυξήσει την ασφάλεια στην Βαλτική<<

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί πως μπορεί να πειστεί η Ουγγαρία να συμφωνήσει με την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου μέσω ξηράς, ούτως ώστε να εγκριθεί και να προχωρήσει το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως «αποτελεί αντικειμενικό γεγονός πως ορισμένα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες επειδή έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση καθώς δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν σκάφη μεταφοράς πετρελαίου». Όπως είπε, οι χώρες αυτές λαμβάνουν πετρέλαιο μόνο μέσω αγωγών που έρχονται από τη Ρωσία.

>>Διαβάστε επίσης:ΝΑΤΟ: Κρίσιμες ώρες στη σύνοδο του Βερολίνου<<

«Θα το συζητήσουμε και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση» σημείωσε, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να υποσχεθεί πως αυτό θα συμβεί «καθώς οι θέσεις είναι αρκετά έντονες».

>>Διαβάστε επίσης:Ο Ερντογάν στο παζάρι του ΝΑΤΟ<<

Ο κ. Μπορέλ σημείωσε ακόμα πως είναι αισιόδοξος πως η αίτηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα λάβει τη στήριξη των κρατών μελών της ΕΕ και πως θα προσπεραστούν οι αντιρρήσεις «ορισμένων μελών του ΝΑΤΟ», παραπέμποντας εμμέσως στις διαφωνίες της Τουρκίας.

Από την πλευρά της η ΥΠΕΞ του Καναδά Μέλανι Τζόι, η οποία θα συμμετάσχει επίσης στη συνάντηση, σημείωσε πως βρίσκεται σε στενή συνεννόηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ώστε να προχωρήσει γρηγορότερα η αίτηση για προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Κληθείς να σχολιάσει τις αιτήσεις της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας για ένταξη στην ΕΕ, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως δεν μπορεί να προκαταβάλει την γνώμη που θα καταθέσει η Κομισιόν, σημείωσε όμως πως η Κομισιόν επεξεργάζεται την απάντησή της «γρηγορότερα από ποτέ».

Με αφορμή το γεύμα εργασίας που οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα έχουν με τους ομολόγους τους από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως «είναι ένας τρόπος να δείξουμε πόσο σημαντικά είναι για εμάς τα Δυτικά Βαλκάνια, πόσο σημαντική είναι η διαδικασία ένταξης».

ΚΥΠΕ