Μπρέιναρντ: Κορυφαία προτεραιότητα της Fed η μείωση πληθωρισμού

Η νομισματική μας πολιτική επικεντρώνεται στη μείωση του πληθωρισμού στο 2%, λέει η κ. Μπρέιναρντ

Η διοικήτρια της Federal Reserve, Λέιελ Μπρέιναρντ, υποψήφια του Λευκού Οίκου για να υπηρετήσει ως υπ’ αριθμόν 2 αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, πρόκειται να πει στο Κογκρέσο ότι οι προσπάθειες για τη μείωση του πληθωρισμού είναι το «πιο σημαντικό καθήκον» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η έτοιμη κατάθεσή της είναι το τελευταίο σημάδι του πώς η κεντρική τράπεζα έχει στραφεί σταθερά προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν δώσει σήμα τις τελευταίες ημέρες ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επιτόκια στη συνεδρίασή τους στα μέσα Μαρτίου.

Στη δήλωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, η κ. Μπρέιναρντ εφιστά την προσοχή σε μια ταχεία μείωση της ανεργίας. «Αλλά ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα ανησυχούν για το πόσο μακριά θα φτάσουν οι μισθοί τους», λέει. «Η νομισματική μας πολιτική επικεντρώνεται στη μείωση του πληθωρισμού στο 2%, διατηρώντας παράλληλα μια ανάκαμψη που περιλαμβάνει όλους».

Η έντονη ζήτηση για αγαθά και οι ελλείψεις ενδιάμεσων αγαθών, όπως οι ημιαγωγοί, έχουν ωθήσει τον πληθωρισμό 12 μηνών στις υψηλότερες τιμές των τελευταίων δεκαετιών. Οι βασικές τιμές καταναλωτή, οι οποίες εξαιρούν τις ευμετάβλητες κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκαν κατά 4,7% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον προτιμώμενο δείκτη της Fed, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.

Η Μπρέιναρντ, 59 ετών, έχει συνεργαστεί στενά με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ κατά τη διάρκεια της θητείας του στην κεντρική τράπεζα. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο κ. Μπάιντεν όρισε τον κ. Πάουελ να υπηρετήσει άλλη μια θητεία επικεφαλής της Fed μετά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του τον επόμενο μήνα. Ο πρόεδρος προώθησε την κ. Μπρέιναρντ να υπηρετήσει ως δεύτερη, αφού την εξέτασε επίσης ως υποψήφια για να υπηρετήσει ως πρόεδρος της Fed.

naftemporiki.gr

 
9015