Νέα συμφωνία για προμήθεια της Σερβίας με ρωσικό φυσικό αέριο

Η υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ Σερβία συσφίγγει τους δεσμούς της με τη Μόσχα

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να απομονώσει τη Ρωσία και να μειώσει τις εισαγωγές ενέργειας από τη χώρα, η υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ Σερβία συσφίγγει τους δεσμούς της με τη Μόσχα μέσω μιας νέας συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου.

Το Βελιγράδι καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά αρνήθηκε να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά του παλιού της συμμάχου, παρόλο που η Σερβία στοχεύει να ενταχθεί στην ΕΕ.

Μία ημέρα πριν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν να απαγορεύσουν τις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αυτή την εβδομάδα, το Βελιγράδι ανακοίνωσε τριετή σύμβαση φυσικού αερίου με τη Μόσχα, προκαλώντας την επίπληξη των Βρυξελλών.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε την «πολύ ευνοϊκή» συμφωνία για το φυσικό αέριο, με «μακράν τους καλύτερους όρους στην Ευρώπη», μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν την Κυριακή.

«Θα έχουμε έναν ασφαλή χειμώνα όσον αφορά στην προμήθεια φυσικού αερίου», ανέφερε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι τον χειμώνα η Σερβία θα πληρώνει «το ένα δέκατο» της τιμής που καταβάλλουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Το μπλοκ στοχεύει να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα φέτος, αλλά εμπάργκο δεν προβλέπεται μέχρι στιγμής.

Υπογραμμίζοντας τους φιλικούς δεσμούς του Βελιγραδίου με τη Μόσχα, τα σερβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την πρωτεύουσα της βαλκανικής χώρας.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ Πίτερ Στάνο δήλωσε ότι το μπλοκ αναμένει από τη Σερβία «να μην ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς της με τη Ρωσία».

«Οι υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, αναμένεται να ευθυγραμμίσουν σταδιακά τις πολιτικές τους έναντι τρίτων χωρών με τις πολιτικές και τις θέσεις που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των περιοριστικών μέτρων», ανέφερε ο Στάνο σε δήλωσή του.

ΚΥΠΕ

 
9978