Νέες βολές σε ΕΕ και Διεθνή κοινότητα εξαπέλυσε η Τουρκία

6 εκ.ευρώ δεν μπαίνουν στα ταμεία της Τουρκίας αλλά διοχετεύονται στους πρόσφυγες δια των οργανώσεων στην Τουρκία

Να διαδραματίσουν ένα πιο ενεργό ρόλο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό και η διεθνής κοινότητα να κάνει αυτό που της αναλογεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Για για τη λύση του προβλήματος που έχει γίνει πολύπλοκο χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία και αλληλεγγύη, σημείωσε και πρόσθεσε ότι 6 εκατομμύρια ευρώ δεν μπαίνουν στα ταμεία της Τουρκίας αλλά διοχετεύονται στους πρόσφυγες δια των οργανώσεων στην Τουρκία. Όπως είπε, το φαγητό, τα φάρμακα, η στέγαση είναι πραγματικές ανάγκες των προσφύγων και αυτά δεν περιμένουν ανάλογα με τη διάθεση των Βρυξελλών.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι το μεταναστευτικό είναι η μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων χρόνων, ενώ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι βλέπουν την κρίση στη Συρία μόνο ως κύμα προσφύγων, χάνοντας τη μεγάλη εικόνα. “Οι μετανάστες από τη Συρία είναι αποτέλεσμα του πολέμου, όχι η αιτία του”, ανέφερε ο Ιμπραχίμ Καλίν. Οπως είπε, οι προσπάθειές της Τουρκίας είναι να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος. Ανέφερε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το πολιτικό και το προσφυγικό βάρος της Συρίας και ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διαδραματίσουν ένα πιο ενεργό ρόλο για τη βελτίωση του ανθρωπιστικού ζητήματος και τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες. 

Ωστόσο ανέφερε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ για τους πρόσφυγες είναι ένα σωστό βήμα προς την επίλυση των προβλημάτων των προσφύγων. “Αλλά προχωρεί τόσο αργά, το περιεχόμενό της έχει περιοριστεί τόσο και στερείται οργάνων που θα παράγουν λύση σε μια τόσο μεγάλη κρίση. Επομένως εδώ πρέπει να αναλάβουν ένα πολύ πιο ενεργό ρόλο οι Ευρωπαίοι. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να το λύσει ούτε η Τουρκία, ούτε άλλη χώρα μόνη της. Άλλωστε η χώρα μας φιλοξενεί εκατομμύρια ανθρώπους χάρη στην πολιτική που από την αρχή ο Πρόεδρός μας χαρακτήρισε ως ‘ανοιχτές πόρτες’. Στη χώρα μας ζουν 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες. Η Τουρκία είναι η χώρα στην οποία έχουν διαφύγει οι περισσότεροι πρόσφυγες στον κόσμο. Να ναι καλά ο λαός μας, οι πολίτες μας, οι οργανώσεις μας, οι δήμοι μας, οι επιχειρηματίες μας, δεν άνοιξαν μόνο τις πόρτες τους άνοιξαν και την καρδιά τους στους Σύριους πρόσφυγες. Δεν λύνεται το πρόβλημα με το να λένε στην Τουρκία ‘λύστε το εσείς’, το πρόβλημα παρατείνεται. Για τη λύση του προβλήματος που έχει γίνει πολύπλοκο χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία και αλληλεγγύη”, ανέφερε.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι το τελευταίο καιρό η Γερμανία άρχισε να ακούει τις ανησυχίες της Τουρκίας για το μεταναστευτικό αλλά χρειάζεται να κάνει πιο συγκεκριμένα βήματα. “Αναμένουμε να κάνουν πιο απτά βήματα στο θέμα του διαμοιρασμού του βάρους. Έχουμε ξαναπεί ότι τα 6 εκατομμύρια ευρώ δεν μπαίνουν στα ταμεία της Τουρκίας”, ανέφερε λέγοντας ότι τα χρήματα πηγαίνουν στους πρόσφυγες δια των οργανώσεων στην Τουρκία όπως είναι η Ερυθρά Ημισέληνος και η οργάνωση Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων. Αλλά δεν είναι και πολύ λογικό να καθυστερούν με τη δικαιολογία ότι υπάρχει ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και παίρνει χρόνο η έγκριση.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

Η πραγματικότητα είναι πως αν δεν πάει φάρμακο σε ένα παιδί πρόσφυγα υπάρχει ο κίνδυνος να πεθάνει. Είναι το φαγητό, τα φάρμακα, η στέγαση, έρχεται χειμώνας, αυτά είναι πραγματικές ανάγκες, δεν είναι αριθμοί στα χαρτιά. Αυτά δεν περιμένουν ανάλογα με τη διάθεση των Βρυξελλών, ούτε περιμένουν τις εργασίες των διεθνών οργανώσεων και οργανισμών. Αυτά είναι επείγουσες ανάγκες των ανθρώπων. Όλες οι προσπάθειές μας ήταν να κάνουμε βήματα που να μειώσουν αυτό τον πόνο. Η διεθνής κοινότητα πλέον να κάνει αυτό που της αναλογεί”, είπε ο Ιμπραχίμ Καλιν. 

ΚΥΠΕ