Νέος Βρετανός Υπουργός Οικονομικών ο Τζέρεμι Χαντ

Ο 55χρονος Τζέρεμι Χαντ θα είναι ο νέος υπ. Οικονομικών του Ην. Βασιλείου, μετά την αποπομπή του Κουάζι Κουάρτενγκ

Παρελθόν από τη θέση του υπουργού Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί ο Κουάζι Κουάρτενγκ, ο οποίος φαίνεται ότι πληρώνει το «μάρμαρο» της κλιμακούμενης πολιτικής πίεσης και της εν εξελίξει οικονομικής κρίσης.

Ο απερχόμενος υπουργός παραδέχθηκε ότι η πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, του ζήτησε να παραιτηθεί άμεσα από το υπουργικό συμβούλιο -μόλις έξι εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

>>> Διαβάστε επίσης: Η Τρας απέλυσε τον Υπουργό Οικονομικών της <<<

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, μάλιστα, λίαν συντόμως θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις από τη Downing Street.

pic.twitter.com/4nvtyGWCoA

— Kwasi Kwarteng (@KwasiKwarteng) October 14, 2022

Η αποπομπή εντάσσεται στη στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης ως προς τον μίνι προϋπολογισμό, ο οποίος προέβλεπε αμφιλεγόμενες φορο-ελαφρύνσεις σε έχοντες και κατέχοντες, ύψους 43 δισ. στερλινών.

Μάλιστα, ο Κουάρτενγκ κλήθηκε να επιστρέψει άρον – άρον από την Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο 55χρονος Τζέρεμι Χαντ.

Εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων, η αξία της στερλίνας υποχωρεί κατά 1,23% έναντι του δολαρίου και κατά 0,59% έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο 1,1193 δολάριο/στερλίνα και στο 0,868 στερλίνα/ευρώ.

Ταυτόχρονα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου κινείται σταθεροποιητικά στο 4%, με τον βασικό δείκτη FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου να κερδίζει 0,90% και να ενισχύεται στις 6.911 μονάδες.

Το παρασκήνιο της αποπομπής

Θρυαλλίδα εξελίξεων αποτέλεσε το προωθούμενο σχέδιο για φορο-μειώσεις, το οποίο κατατέθηκε για πρώτη φορά στις 23 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια αποσύρθηκε για περαιτέρω επεξεργασία, λόγω της έντονης αντίδρασης των αγορών.

Και ο λόγος ήταν ο εξής: Οι αναλυτές θεώρησαν ότι οι «γενναίες» ελαφρύνσεις στα πλουσιότερα στρώματα θα διευρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και θα οδηγήσουν σε αύξηση του κρατικού δανεισμού. Σε μια περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία τα επιτόκια αυξάνονται και ο πληθωρισμός ίπταται.

Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο μίνι προϋπολογισμός προκάλεσε την πρόσκαιρη καθίζηση της λίρας σε ιστορικό χαμηλό (1,06 δολάριο) και την εκτόξευση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 14ετίας (άνω του 4,5% το 10ετές, άνω του 5% το 30ετές).  

Σήμερα, στο μεταξύ, εκπνέει και το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Τράπεζας της Αγγλίας, το οποίο «επιστρατεύτηκε» για την άμβλυνση των παραπάνω πιέσεων, καθώς και για τη «διάσωση» των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία είχαν μεγάλη έκθεση στο κρατικό χρέος.

Και πράγματι, η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, με τη στερλίνα να ανακάμπτει άνω του ψυχολογικού ορίου του 1,1ο δολαρίου και την απόδοση των 10ετών ομολόγων να υπαναχωρεί στα επίπεδα του 4%. 

Παρά τη σταθεροποίηση της κατάστασης, ωστόσο, οι πολιτικοί τριγμοί παραμένουν επί τάπητος, με αποτέλεσμα η Λιζ Τρας να αναγκάζεται να «θυσιάσει» τον κορυφαίο υπουργό της, στην πρώτη μεγάλη κρίση της βραχύβιας κυβερνητικής της θητείας.  

Πηγή: Newmoney.gr