Νιγηρία και Μαρόκο σχεδιάζουν υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου

Οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι προτίθενται να συνεργαστούν για να κατασκευαστεί υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου

Οι κυβερνήσεις της Νιγηρίας και του Μαρόκου αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή το μνημόνιο συνεργασίας που είχαν υπογράψει τον Ιούνιο του 2018 οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς αξιοποίησης ορυκτού πλούτου των δύο χωρών (Nigerian National Petroleum Corporation NNPC και Office National des Hydrocrabures et des Mines ONHYM).

>>Διαβάστε επίσης:Ενεργειακή κρίση: Η δυσκαμψία της Ευρώπης<<

Συγκεκριμένα, οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι προτίθενται να συνεργαστούν για να κατασκευαστεί υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει τα νιγηριανά κοιτάσματα με τις μαροκινές ακτές, με τελικό προορισμό την αγορά της Ευρώπης. Ο σχεδιαζόμενος υποθαλάσσιος αγωγός θα τοποθετηθεί κατά μήκος των ακτών 11 χωρών της Δυτικής Αφρικής.

Το γραφείο επικοινωνίας του Προέδρου της Νιγηρίας, Μουχαμμαντού Μπουχαρί, με ανάρτησή του στο twitter, η οποία αναδημοσιεύθηκε σήμερα από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Μαρόκου ΜΑΡ, τόνισε ότι ο σχεδιαζόμενος υποθαλάσσιος αγωγός θα είναι ο μεγαλύτερος του είδους του στον κόσμο.

Ο Νιγηριανός Υπουργός πετρελαίου, Τιμίπρε Σίλβα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων την περασμένη Δευτέρα, εξήγησε ότι ο σχεδιαζόμενος υποθαλάσσιος αγωγός «αποτελεί επέκταση του West African Gas Pipeline ‘WAGP’, ο οποίος ήδη μεταφέρει φυσικό αέριο από την Νιγηρία προς την Γκάνα», προσθέτοντας ότι «θέλουμε να επεκτείνουμε τον υφιστάμενο αγωγό προς το Μαρόκο κατά μήκος των ακτών. Για την ώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της εκπόνησης σχετικής μελέτης, ενώ παράλληλα επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε διεθνή χρηματοδότηση».

Ο Σίλβα αναφέρθηκε ειδικότερα στους πιθανούς χρηματοδότες, λέγοντας ότι «οι Ρώσοι έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επενδύσουν σε αυτό το πρότζεκτ, ως επίσης και πολλοί άλλοι φορείς και ιδιώτες επενδυτές, καθότι ο σχεδιαζόμενος αγωγός Νιγηρίας-Μαρόκου-Ευρώπης θα έχει την δυνατότητα να διανέμει νιγηριανό φυσικό αέριο σε πολλές χώρες της Δυτικής Αφρικής αλλά και στην μεγάλη αγορά της Ευρώπης. Εκτός από τη Ρωσία, ενδιαφέρον έχει επιδείξει και ο OPEC».

Κατέληξε ωστόσο ότι «η οικονομοτεχνική μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχουμε ακόμα επιλέξει με ποιους φορείς προτιθέμεθα να συνεργαστούμε. Για την ώρα, οι δύο μοναδικοί επενδυτές του εγχειρήματος είναι η Νιγηρία και το Μαρόκο. Οι δύο χώρες είναι έτοιμες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να γίνει το εγχείρημα πραγματικότητα», κατέληξε.

ΚΥΠΕ