Ντράγκι: Τα τελευταία μέτρα στήριξης οικογενειών & επιχειρήσεων

Παρατείνεται και η στήριξη προς τους δήμους και τις περιφέρειες της Ιταλίας

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι παρουσιάζει σήμερα τα τελευταία οικονομικά μέτρα πριν τις εκλογές για τη στήριξη οικογενειών και επιχειρήσεων. Στο πακέτο επίσης δήμοι και περιφέρειες.

Συνολικά πρόκειται για 14,3 δισ. Πιο αναλυτικά, στα κυριότερα μέτρα συμπεριλαμβάνεται έκτακτη βοήθεια ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και για τις επιχειρήσεις, με στόχο την συγκράτηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Η συγκεκριμένη αρωγή δηλαδή παρατείνεται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ πρόκειται να διατεθεί για να συνεχίσει να ισχύει η μείωση της τιμής της βενζίνης. Αφαιρούνται ουσιαστικά οι φόροι υπέρ του δημοσίου, οι οποίοι αγγίζουν τα τριάντα λεπτά το λίτρο.

>>Διαβάστε επίσης: Bloomberg: Καθοδική πορεία για τις τιμές φυσικού αερίου στην ΕΕ<<

Παράλληλα, ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ, προορίζεται για μικρή μείωση των φόρων που καταβάλλουν στο κράτος οι εργαζόμενοι. Θα ισχύσει, όμως, μόνον για όσους κερδίζουν μέχρι τριάντα πέντε χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

Το μήνυμα του Ντράγκι

Η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού δηλαδή στέλνει το μήνυμα ότι παρά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών δεν ξεχνά τις κοινωνικές και έκτακτες οικονομικές ανάγκες της χώρας.

>>Διαβάστε επίσης: Gazprom: Αδύνατη η παραλαβή τουρμπίνας Nord Stream λόγω κυρώσεων<<

Μια θέση που είχε υποστηρίξει με έμφαση άλλωστε και στις συνόδους κορυφής της ΕΕ, με ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη έγκρισης πλαφόν για την τιμή του φυσικού αερίου.

Το πράσινο φως στα σημερινά μέτρα δίδεται φυσικά με την σύμφωνη γνώμη των επτά κομμάτων που μέχρι να στηθούν οι κάλπες, στις 25 Σεπτεμβρίου, συνεχίζουν να μετέχουν στην κυβερνητική συμμαχία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το ό,τι μεγάλο μέρος των κεντρώων δυνάμεων -όπως και της κεντροαριστεράς του Δημοκρατικού Κόμματος- τις πρώτες αυτές ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας κάνει συνεχή αναφορά στην ανάγκη να συνεχίσει να εφαρμόζεται η λεγόμενη «ατζέντα Ντράγκι».

Με τα σημερινά μέτρα, τέλος, παρατείνεται και η στήριξη προς τους δήμους και τις περιφέρειες  της Ιταλίας για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την συνεχιζόμενη λειψυδρία, η οποία μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένεται να προκαλέσει ζημιές που θα ξεπεράσουν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, στον γεωργικό τομέα της χώρας.

dw.com

 
11728