O Έλον Μασκ άνοιξε το δρόμο για επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις

Ο διαστημική εταιρία του, η SpaceX, ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα κρίσιμο τεστ ασφαλείας

Από επιτυχία σε επιτυχία πηγαίνει ο Έλον Μασκ.

Ο πύραυλος εξερράγη όπως ήταν προγραμματισμένο, η δοκιμή των συστημάτων ασφαλείας πήγε καλά, και τώρα η SpaceX θα μπορεί να πετάξει με επιβάτες αστροναύτες της NASA ενδεχομένως και στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο πύραυλος και ο εξοπλισμός που απαιτείται για την πρώτη επανδρωμένη εκτόξευση θα είναι διαθέσιμα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Μασκ σε συνέντευξη τύπου με τους εκπροσώπους της NASA και της SpaceX μετά τη δοκιμή. Η αίσθηση μεταξύ των συναδέλφων του, είπε, ήταν ότι μια εναρκτήρια πτήση ήταν δυνατή το δεύτερο τρίμηνο του 2020, είπε.

Η σημερινή δοκιμή απέδειξε ότι το SpaceX μπορεί να ακυρώσει μια αποστολή ακόμα κι αν κάτι πάει στραβά μετά την απογείωση. Έγινε με καθυστέρηση καθώς την προηγούμενη ημέρα δεν το επέτρεψε ο καιρός στην περιοχή ανάκτησης του πυραύλου που επέστρεψε στη γη. Η Musk περιέγραψε τη δοκιμή ασφαλείας ως «τέλεια» και συνεχάρη τις αντίστοιχες ομάδες για την αφοσίωσή τους.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Είμαι σούπερ ενθουσιασμένος, αυτό είναι υπέροχο», πρόσθεσε ο Μασκ. «Φαίνεται πιθανό ότι η πρώτη εκτόξευση πληρώματος θα μπορούσε να συμβεί κατά το δεύτερο τρίμηνο.»

Ο υπεύθυνος της NASA, Τζιμ Μπράιντενσταϊν, σημείωσε ότι απαιτούνται ακόμη δοκιμές αλεξίπτωτων πριν εκτοξευθεί με πλήρωμα. Η Καθι Λιουντερς, διευθυντής του εμπορικού προγράμματος της NASA για το πλήρωμα, σημείωσε την «άψογη εκτέλεση» της δοκιμής.

Ο πυραύλος Falcon 9 με διαστημόπλοιο Crew Dragon ξεκίνησε από το διαστημικό κέντρο Kennedy στη Φλόριντα στις 10:30 π.μ. Περίπου 84 δευτερόλεπτα μετά το liftoff, η SpaceX επέδειξε την ικανότητα του Dragon να αποκολληθεί από τον πυραύλο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η δοκιμή κατά τη διάρκεια της πτήσης περιλάμβανε μια σειρά πολύπλοκων ελιγμών πριν από την ενεργοποίηση των αλεξίπτωτων του Dragon, και το σκάφος βούτηξε στον Ατλαντικό Ωκεανό περίπου 10 λεπτά μετά την εκτόξέυση. Ο πυραύλος Falcon 9 έσπασε στην ανοικτή θάλασσα, όπως ήταν προγραμματισμένο.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Οι Αμερικανοί δεν έχουν πετάξει στο διάστημα σε αμερικανικό σκάφος από τότε που ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των «διαστημικών λεωφορείων» το 2011. Η αποστολή αστροναυτών στον διαστημικό σταθμό είναι ένα σημαντικό βήμα για την εταιρεία του Μασκ. Τελικός στόχος του δισεκατομμυριούχου είναι να μεταφέρει ανθρώπους στη Σελήνη και τον Άρη.

Η NASA έδωσε στη SpaceX και στη Boeing Co. συμβάσεις συνόλου 6,8 δισ. προκειμένου να αποκαταστήσουν τη δυνατότητα των ΗΠΑ να στέλνει μόνη της στο διαστημικό σταθμό αστροναύτες, χωρίς να αγοράζει θέσεις στις ρωσικές κάψουλες Soyuz. Έκτοτε, ο οργανισμός και οι δύο εταιρείες υπέστησαν καθυστερήσεις που επέκτειναν κατά περίπου δύο χρόνια το χρονοδιάγραμμα.Τον Δεκέμβριο, το Starliner της Boeing απέτυχε να αποβιβαστεί με το σταθμό λόγω προβλήματος στο λογισμικό χρονισμού της αποστολής. Η Boeing και η NASA τώρα εξετάζουν αν η Boeing πρέπει να επαναλάβει τη δοκιμή.

 
5016