Ο Καναδάς αντιμέτωπος με στεγαστική κρίση

Τι συμβαίνει

Ούτε 100, ούτε 1.000 αλλά 3,5 εκατομμύρια επιπλέον σπίτια θα πρέπει να χτίσει ο Καναδάς, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις στεγαστικές ανάγκες των πολιτών και να επαναφέρει την αγορά του real estate σε επίπεδα, τα οποία ανταποκρίνονται στο εισόδημα των κατοίκων. 

Σύμφωνα με έρευνα των δημόσιων υπηρεσιών, η χώρα της Βόρειας Αμερικής πρέπει να διπλασιάσει τον τρέχοντα ρυθμό κατασκευής σπιτιών, εφόσον επιθυμεί να εξισορροπήσει το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης στον τομέα των ακινήτων. 

Μάλιστα, από τα 3,5 εκατ. επιπλέον σπίτια, ένα μεγάλο μέρος θα πρέπει να κατασκευαστεί στο Οντάριο και τη Βρετανική Κολούμπια, ώστε οι κάτοικοι να φθάσουν στο σημείο να καταβάλλουν το 40% του εισοδήματός τους για στέγαση. Σήμερα, αντίθετα, πληρώνουν περίπου το 60% των ετήσιων αποδοχών τους.  

«Ένα μεγάλο μέρος των εισοδημάτων των ενοικιαστών και των νέων ιδιοκτητών πρέπει να διοχετεύεται στα έξοδα στέγασης, καθώς το κόστος ακινήτων έχει εκραγεί την τελευταία δεκαετία» επισημαίνεται στην έκθεση του κρατικού φορέα CMHC. «Αφού δεν είναι δυνατή η μείωση της ζήτησης, η αύξηση της προσφοράς είναι ο μοναδικός τρόπος να καταστεί το κόστος πιο διαχειρίσιμο» προστίθεται. 

Ο πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, έχει χαρακτηρίσει το κόστος στέγασης ως μέγιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας τον διπλασιασμό του ρυθμού κατασκευής νέων σπιτιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «άλμα» κατά τουλάχιστον 50% στις τιμές ακινήτων την τελευταία διετία. Ένα ποσοστό, το οποίο επί της ουσίας περιορίζει δραματικά το εισόδημα των ντόπιων.  

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η επίτευξη του στόχου αύξησης των οικοδομών προσκρούει στις τρέχουσες συνθήκες, οι οποίες έχουν οδηγήσει τον κατασκευαστικό κλάδο σε σημαντικές ελλείψεις υλικών και εργατών. Αυτή η εξέλιξη, όπως είναι εύλογο, θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση τον στόχο της καναδικής κυβέρνησης, η οποία καλείται να βρει εναλλακτικές λύσεις.

newmoney.gr

Tags